Parizerul, un lux pe care nu toți și-l mai permit. Până nu demult, o parizerul era nelipsit de pe mesele românilor, însă în ultima vreme prețul acestui produs a crescut atât de mult încât românii nu mai îndrăznesc să se apropie de el.
Citește și Mihaela Bilic ține o dietă minune. Parizerul și merdenelele fac parte din regimul ei alimentar
Din păcate, prețul parizerului, dar și a altor mezeluri va crește în continuare și în această vară și asta pentru că producătorii și vânzătorii invocă scumpirea generală a prețurilor energiei și a materiilor prime.
Astfel, consumatorii sunt cei care, în cele din urmă, au de suferit de pe urma acestor scumpiri pentru că vor, nu vor, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a avea ce pune pe masă.
Se pare că vremea mezelurilor ieftine a trecut, iar acum parizerul și salamurile, care altădată erau accesibile pentru buzunarul oricărui român s-au aliniat la scumpirile generale, devenind un lux la care foarte mulți oameni doar visează.
În aceste momente, în niciun magazin nu mai există mezeluri care să coboare sub 30-35 de lei kilogramul. Însă, asta este valabil în cazul mezelurilor mai puțin pretențioase pentru că sunt și produse care sar de 50 de lei kilogramul. Chiar și celebrul salam Victoria costă acum peste 40 de lei kilogramul, chiar și mai mult, în funcție de sortiment.
Cât despre parizer, ei bine și la acest produs prețurile au sărit de 30 de lei kilogramul. În funcție de sortiment, producător și vânzător, parizerul se vinde acum în magazine și supermarket-uri chiar și cu 48 de lei pe kilogram. Dar asta nu e tot, pentru că în unele cazuri suta de grame de parizer, cum se cerea altădată, poate ajunge și la un preț de 7 lei.
În ciuda acestor creșteri inexplicabile producătorii de mezeluri spun nu au ce să facă și dau vina pe prețurile de producție care sunt din ce în ce mai mari. Cei care dețin monopolul în acest sector spun că prețul materiei prime precum carnea de porc de lucru a crescut la peste 15 lei pe kilogram, dublu față de anul 2022. Totodată, producătorii spun că prețul cărnii de porc a atins recorduri, pe fondul unei scăderi a efectivelor în România dar și în Europa, afectate de pesta porcină africană.