‘Am discutat cu comisia parteneră de la București despre multe probleme de interes comun și cred că cetățenii României sunt interesați mai ales de poziția Republicii Slovacia cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Am exprimat atât poziția Parlamentului, cât și a Guvernului Slovaciei, care sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Chiar am accentuat asupra faptului că mă mir că în Germania sunt aproximativ un milion de persoane care nici măcar nu sunt înregistrate, iar România, care îndeplinește toate criteriile de aderare Schengen, nu este primită în spațiul Schengen, fără să se țină seamă de faptul că România este granița de vest a Uniunii Europene. Doresc să spun din nou că am venit între prieteni, doresc să sprijinim prietenii și doresc României să se bucure cât mai curând de aderarea la spațiul Schengen’, a declarat, într-o conferință de presă, Anton Hrnko, președintele Comisiei de Apărare a Parlamentului Slovaciei.
La rândul său, deputatul Dorel Căprar, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, a vorbit despre legăturile dintre cele două țări.
Citeşte şi Ministrul irlandez al afacerilor europene: Susţinem dorinţa României de a accede la spaţiul Schengen
‘Asemenea întâlniri sunt de bun augur, oferindu-ne posibilitatea de a ne cunoaște, de a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen, etc… Doresc să menționez că România a fost primul stat care a recunoscut Republica Slovacia, iar Slovacia a fost primul stat care a ratificat tratatul de aderare al României la UE și cel de al treilea stat UE care a deschis piața forței de muncă pentru lucrătorii români, la 1 ianuarie 2007. În prezent, comunitatea românească din Slovacia numără peste 6.700 de persoane care au domiciliul sau reședința în această țară, ocupând locul al patrulea, după cehi, ucraineni și unguri. Pe de altă parte, potrivit estimărilor ambasadei României la Bratislava, pe teritoriul Slovaciei trăiesc circa 2.500 de cetățeni slovaci care au și cetățenie română, cei mai mulți din zona Arad—Nădlac. Apreciez că astăzi suntem într-un mediu prietenos, relațiile României cu Slovacia sunt recunoscute de ani de zile, bazându-se cam pe aceleași structuri istorice. Faptul că astăzi suntem la Nădlac confirmă acest lucru, comunitatea slovacă de aici este una foarte mare, fiind o comunitate cu care am avut și avem o relație extraordinară”, a spus Dorel Căprar.
La întâlnirea de la Nădlac au mai fost prezenți Peter Suca, vicepreședintele Comisiei pentru apărare și siguranță națională din Parlamentul Slovaciei; Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România; Miroslav Jabloncik, consul onorific al Slovaciei; Adrian Mlădinoiu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului; Mihai Dan Chirică, secretar de stat în cadrul MAI; senatorul Mihai Fifor; deputatul Florin Tripa; deputatul Adrian Todor, Cosmin Pribac, prefectul județului Arad; Ioan Radu Mărgineanu, primarul orașului Nădlac, Adrian Miroslav Merka, președintele UDSCR.
În ultima parte a vizitei, cele două delegații au făcut o vizită de lucru, de circa două ore, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. În Nădlac locuiește cea mai mare comunitate de slovaci din România, comunitate ce reprezintă aproape jumătate din totalul de circa 7.400 de locuitori ai orașului.