‘Cele două grupuri parlamentare PNL şi PDL din Alianţa Creştin Liberală cer preşedinţilor celor două Camere ca în regim de urgenţă, în cel mai transparent mod posibil, să supună dezbaterii parlamentare Ordonanţa 55. Asta înseamnă că luni Senatul poate dezbate în comisiile de specialitate şi adopta în plen ordonanţa, iar marţi Camera Deputaţilor poate dezbate prin comisiile de specialitate în paralel cu plenul şi dezbate ulterior în aşa fel încât la votul final de marţi să intre şi Ordonanţa 55 privind fraudarea alegerilor‘, a declarat liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Tinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, deputatul PNL Theodor Nicolescu a precizat că joi dimineaţă parlamentarii ACL îi vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.
‘Mâine dimineaţă (joi – n.r.) vom depune o cerere la Avocatul Poporului rugându-l să sesizeze Curtea Constituţională. Avem, evident, şi varianta în contencios administrativ în care să invocăm excepţia de neconstituţionalitate, suntem pregătiţi şi pentru această a doua variantă’, a spus deputatul liberal.
În opinia parlamentarilor ACL, argumentele pentru care solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanţa 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală sunt legate de faptul că nu se dovedeşte în niciun fel urgenţa adoptării unui astfel de act normativ.
‘Dispoziţiile articolul 115 din Constituţie stabilesc că în ceea ce priveşte regimul instituţiilor fundamentale ale statului ordonanţa de urgenţă nu se poate da, ori în acest caz administraţia publică locală este o instituţie fundamentală a statului, având un subcapitol în Constituţie. Avem deja patru sau cinci decizii ale CCR care de fiecare dată au spus că interzicerea traseismului este constituţională şi vine în concordanţă cu dispoziţiile articolului 8 alin. 2 din Constituţie, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voinţa populară şi o transformă în decizie politică. Mai avem două argumente – primul dintre ele priveşte faptul că nu se dovedeşte în niciun fel urgenţa adoptării unei astfel de ordonanţe. În expunerea de motive a ordonanţei sunt doar două argumente, unul dintre ele este o minciună grosolană şi anume că nu mai funcţionează consiliile locale sau cele judeţene, având în vedere schimbările politice petrecute la nivel local (…). Mai există un al doilea argument – se modifică inclusiv legea alegerilor locale prin introducerea unei noi categorii de aleşi locali – supleanţii, ei nu existau până acum în legea alegerilor locale’, a declarat Theodor Nicolescu.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe a mai afirmat că în cazul în care Avocatul Poporului nu va da curs solicitării parlamentarilor ACL îi va cere demisia.