Senatul a respins proiectul de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Senatul a respins, marți, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, fiind înregistrate 25 voturi pentru, 8 abțineri și 77 împotrivă. Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.
Filip Stan
21 iun. 2016, 10:52
Senatul a respins proiectul de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

UPDATE Este pentru prima oară când o astfel de iniţiativă privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este respinsă.

La dezbateri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat că grupul PSD votează împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare, arătând că este în interesul României și al cetățenilor ca acest Guvern să administreze numai chestiunile curente.

„E adevărat că nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul să emită ordonanțe în vacanța parlamentară, dar nu am avut un Guvern atât de prost. (…) În principiu, nu avem a da socoteală adversarilor noștri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota împotriva proiectului de lege, este în interesul României, al românilor ca acest Guvern să exercite numai chestiunile curente”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL Puiu Hașotti a arătat că nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă solicitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

„Nu o dată în decursul anilor s-a votat în favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna în vacanța parlamentară. Fac apel la dumneavoastră să dăm dovadă de normalitate”, a afirmat Hașotti.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Guvernul dorește să emită ordonanțe în prea multe domenii, arătând că, dacă premierul dorește, în vară să cheme parlamentarii.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

 

Abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare a primit marţi aviz favorabil de la Comisia juridică a Senatului, după ce au fost respinse toate amendamentele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca plenul să se pronunţe tot marţi.

Proiectul va intra tot marţi în plenul Senatului pentru vot în forma propusă de Executiv, după ce toate amendamentele formulate de celelalte comisii au fost respinse.

Decizia din Comisia juridică vine după ce PSD ameninţase, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că va limita posibilitatea Cabinetului Cioloş de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt: finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.

Citeşte şi:  Tăriceanu avertizează Guvernul Cioloş: Vom restrânge posibilitatea de a da ordonanţe. Au avut o „performanţă proastă”

În domeniul finanţelor publice şi economie, Guvernul doreşte abilitare pentru rectificarea bugetului de stat şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, modificarea şi completarea legii privind Codul fiscal, precum şi pentru autorizarea şi plata obligaţiilor financiare la organisme şi organizaţii internaţionale la care România este parte.

De asemenea, referitor la dezvoltarea regională şi administraţie publică, Executivul doreşte modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii(CNI), înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie şi modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

În domeniul afacerilor interne, sunt vizate măsuri privind stabilirea şi modificarea unor tarife pentru serviciile prestate în regim de urgenţă către populaţie de Ministerul Afacerilor Interne, precum şi modificarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Totodată, Guvernul intenţionează să emită acte normative privind cinematografia, patrimoniul arheologic şi monumentele istorice şi să declare unele situri arheologice ca zone de interes naţional.

În domeniul fondurilor europene, se doreşte modificarea şi completarea legislaţiei referitoare la gestionarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 şi a legislaţiei privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

Guvernul mai solicită abilitare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru stabilirea unor măsuri referitoare la semnarea acordurilor tehnice de utilizare a frecvenţelor radio în zonele de frontieră.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'