UPDATE Este pentru prima oară când o astfel de iniţiativă privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este respinsă.
La dezbateri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat că grupul PSD votează împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare, arătând că este în interesul României și al cetățenilor ca acest Guvern să administreze numai chestiunile curente.
„E adevărat că nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul să emită ordonanțe în vacanța parlamentară, dar nu am avut un Guvern atât de prost. (…) În principiu, nu avem a da socoteală adversarilor noștri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota împotriva proiectului de lege, este în interesul României, al românilor ca acest Guvern să exercite numai chestiunile curente”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Agerpres.
Senatorul PNL Puiu Hașotti a arătat că nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă solicitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.
„Nu o dată în decursul anilor s-a votat în favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna în vacanța parlamentară. Fac apel la dumneavoastră să dăm dovadă de normalitate”, a afirmat Hașotti.
Senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Guvernul dorește să emită ordonanțe în prea multe domenii, arătând că, dacă premierul dorește, în vară să cheme parlamentarii.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.
Abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare a primit marţi aviz favorabil de la Comisia juridică a Senatului, după ce au fost respinse toate amendamentele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca plenul să se pronunţe tot marţi.
Proiectul va intra tot marţi în plenul Senatului pentru vot în forma propusă de Executiv, după ce toate amendamentele formulate de celelalte comisii au fost respinse.
Decizia din Comisia juridică vine după ce PSD ameninţase, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că va limita posibilitatea Cabinetului Cioloş de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.
Principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt: finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
În domeniul finanţelor publice şi economie, Guvernul doreşte abilitare pentru rectificarea bugetului de stat şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, modificarea şi completarea legii privind Codul fiscal, precum şi pentru autorizarea şi plata obligaţiilor financiare la organisme şi organizaţii internaţionale la care România este parte.
De asemenea, referitor la dezvoltarea regională şi administraţie publică, Executivul doreşte modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii(CNI), înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie şi modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
În domeniul afacerilor interne, sunt vizate măsuri privind stabilirea şi modificarea unor tarife pentru serviciile prestate în regim de urgenţă către populaţie de Ministerul Afacerilor Interne, precum şi modificarea unor acte normative în domeniul străinilor.
Totodată, Guvernul intenţionează să emită acte normative privind cinematografia, patrimoniul arheologic şi monumentele istorice şi să declare unele situri arheologice ca zone de interes naţional.
În domeniul fondurilor europene, se doreşte modificarea şi completarea legislaţiei referitoare la gestionarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 şi a legislaţiei privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
Guvernul mai solicită abilitare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru stabilirea unor măsuri referitoare la semnarea acordurilor tehnice de utilizare a frecvenţelor radio în zonele de frontieră.