De asemenea, parlamentarii s-au pronunţat prin vot miercuri şi asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, potrivit Mediafax. VEZI MAI MULT
Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri.
Premierul Victor Ponta a declarat după aprobarea legii bugetului de stat pe 2014 că s-ar putea să mai aibă loc o şedinţă în plenul Parlamentului dedicată acestei teme având în vedere intenţia preşedintelui de a retrimite bugetul Legislativului.
„Din păcate, cred că o să ne mai întâlnim încă o dată. Însă nu e voinţa mea, evident, dar există un om în România care e mai separat faţă de cei 20 de milioane. Are dreptul de a opri promulgarea bugetului. Vreau să vă rog încă o dată să ne vedem încă o dată în această formulă, ca împreună cu Guvernul, cu toţi oamenii care vor binele acestei ţări, să încercăm ca fiecare român, fiecare pensionar, fiecare profesor sau medic începând cu 1 ianuarie să poată să beneficieze de ceea ce înseamnă munca fiecărui român”, a afirmat premierul de la tribuna Parlamentului.
Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.
Potrivit proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 100.932,3 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 119.254,6 de lei, cu un deficit de 18.322,3 milioane de lei.
Proiectul de lege prevede şi autorizează, pentru anul 2014, veniturile pe capitole şi subcapitole şi cheltuielile pe destinaţii şi ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii.
Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi de comisiile sesizate pentru avizare ale Parlamentului.
Amendamentele formulate de grupurile parlamentare ale PDL şi UDMR au fost respinse în totalitate, proiectul de lege fiind adoptat în varianta propusă de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Au fost, de asemenea, dezbătute şi adoptate cele 10 anexe ale actului normativ, cu subdiviziunile lor, acestea făcând parte integrantă din textul legii.
Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.
Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de „inflexibilă”, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.