Raețchi precizează că demersul este semnat de toți ceilalți parlamentari de diaspora, senatorii Viorel Riceard Badea și Adrian Anghel, deputații Aurelian Mihai, Eugen Tomac și Mircea Lubanovici.
„Deși puțini la număr (doi senatori și patru deputați), parlamentarii de diaspora au responsabilitatea reprezentării milioanelor de români de peste hotare. (…) Având în vedere datoria noastră constituțională de a prezenta mesajele comunităților de peste hotare autorităților române, dar și responsabilitatea specială a Președintelui României în politica externă și în soluționarea temelor majore de pe agenda societății civile — așa cum este identificarea unei soluții legislative urgente pentru votul prin corespondență — vă solicităm, domnule președinte, să analizați oportunitatea invitării parlamentarilor de diaspora, deputați și senatori, pentru discuții și consultări la Cotroceni”, se arată în scrisoarea adresată șefului statului.
Semnatarii adaugă că problemele și subiectele de dezbatere acumulate de ei în ultimii doi ani, în urma întâlnirilor cu cetățenii pe care îi reprezintă, sunt însemnate, consistente și au un caracter sensibil diferit față de cele aflate pe agenda societății românești.
„Românii de peste hotare, de pildă, solicită o soluție urgentă în problema dreptului elementar la vot. Pentru ei, reprezentarea consulară și diplomatică, precum și o serie de acorduri sociale bilaterale cu alte state constituie priorități majore”, se precizează în scrisoarea transmisă lui Iohannis.