Săptămâna aceasta a fost ultima în care deputații au venit la Parlament pentru activități în plen și comisii. Marți a avut loc ultima ședință de plen a Camerei în care au fost votate mai multe proiecte de lege, iar 17 deputați și-au anunțat demisia din Parlament pentru a-și prelua mandatele obținute la alegerile din 5 iunie, potrivit Agerpres.
Deși pe ordinea de zi erau trecute lucrări ale comisiilor pentru zilele de miercuri și joi, unele dintre ele cu studiu individual, majoritatea comisiilor respective nu au putut lucra în ultimele două zile de activitate parlamentară, din lipsă de cvorum.
Potrivit site-ului Camerei Deputaților, Comisia juridică ar trebui să lucreze și săptămâna viitoare, Regulamentul acestui for permițând lucrări în afara sesiunii în prima și ultima săptămână a vacanței parlamentare.
La Senat, ultima săptămână a acestei sesiuni parlamentare a fost marcată de migrări ale unor senatori de la un grup parlamentar la altul, care s-au soldat în cele din urmă cu desființarea grupului UNPR. Pentru a exista un grup parlamentar acesta trebuie să fie constituit din 7 senatori, care au fost aleși pe listele aceluiași partid, ale aceleiași organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice sau alianțe electorale.
De asemenea, Senatul a aprobat vacantarea locurilor a cinci senatori care au demisionat din Parlament pentru a-și prelua mandatele de primari sau președinți de Consilii Județene.
În ședința de plen de luni, penultima a sesiunii, printre actele normative aprobate s-au numărat adoptarea tacită a OUG 10/2016 prin care a fost lansată subscripția publică națională pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului” și adoptarea unei propuneri legislative prin care valoarea nominală a unui tichet de masă s-a majorat de la 9,41 la 13 lei. Ședința de plen de marți s-a încheiat după aproximativ o oră din lipsă de cvorum.
În perioada vacanței parlamentare vor lucra, prin rotație, membrii Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, pentru a asigura permanența în cele două Camere, iar dacă apar proiecte importante și urgente se poate convoca sesiune extraordinară.