Listele cu candidaturile la consiliile judeţene şi în oraşele importante nu au fost definitivate la nivelul tuturor partidelor, însă 46 de parlamentari au fost deja desemnaţi sau sunt luaţi în calcul pentru a candida la alegerile locale din 10 iunie. În majoritatea cazurilor, candidaturile lor sunt certe.
Democrat-liberalii par cei mai dispuşi să devină primari sau preşedinte de CJ, fiind vorba de nu mai puţin de 23 de persoane luate în calcul. Ei sunt urmaţi de liberali, care au 10 candidaţi cerţi, cu excepţia senatorului Nicolae Robu, care nu este sigur de nominalizarea USL pentru primăria Timişoara. Oarecum surprinzător, doar 9 parlamentari pesedişti se încumetă să meargă în alegerile din vară. Trebuie precizat totuşi că PSD a trebuit să împartă candidaturile cu PNL şi PC, alături de care merge sub sigla USL.
Pe lângă principalele partide, mai sunt doi parlamentari UNPR tentanţi de o funcţie în administraţia locală, precum şi Daniel Oajdea, care râvneşte la primăria Iaşi, bazându-se pe sprijinul partidului lui Dan Diaconescu.
Astfel, liberalii îi trimit din Parlament în teritoriu pe deputaţii Teodor Atanasiu (CJ Alba), Călin Potor (primăria Alba Iulia), Florin Ţurcanu (CJ Botoşani), Horea Uioreanu (CJ Cluj), Cristian Adomniţei (CJ Iaşi), Minodor Dobre (CJ Mureş), Cristinel Bîgiu (CJ Buzău) şi pe senatorii Cornel Popa (CJ Bihor), Marius Nicoară (primăria Cluj) şi Emilian Frâncu (primăria Râmnicu-Vâlcea).
Deputaţii PSD care merg la locale sunt Radu Moldovan (CJ Bistriţa-Năsăud), Ioan Cindrea (CJ Sibiu), Cătălin Nechifor (CJ Suceava), Robert Negoiţă (primăria sectorului 3) şi senatorii Adrian Ţuţuianu (CJ Dâmboviţa), Lia Olguţa Vasilescu (primăria Craiova), Iulian Bădescu (primăria Ploieşti) şi Trifon Belacurencu (primăria Tulcea). Candidatura senatorului Ecaterina Andronescu la primăria sectorului 6 este destul de improbabilă, mai ales că aceasta a declarat public că nu i se potriveşte această funcţie.
În cazul PDL, prelungirea procedurilor interne şi negocierile anevoioase cu UNPR au făcut ca o parte considerabilă a candidaturilor să nu fie bătută în cuie.
Printre cei care aproape sigur vor candida se află deputaţii Ioan Nelu Botiş, fost ministru al Muncii (primăria Bistriţa), Viorel Balcan (primăria Tulcea), Stelian Fuia, ministrul Agriculturii (CJ Călăraşi), Theodor Paleologu (primăria sectorului 1) şi Viorel Arion (primăria Hunedoara).
O figură aparte este Gheorghe Coroamă care dă mandatul de deputat pe acela de primar de comună, anume Putna (judeţul Suceava).
De la Senat vor să plece Mircea Andrei (CJ Argeş), Ion Ruşeţ (CJ Gorj), Dorel Jurcan (CJ Vâlcea) şi Ion Ariton, fostul ministru al Economiei (CJ Sibiu).
Situaţia cea mai încurcată este la Iaşi, unde disputa cu UNPR face ca numărul parlamentarilor potenţial candidaţi să fie apreciabil. Astfel, pentru Consiliul Judeţean trei deputaţi sunt luaţi în calcul pentru a-i înfrunta pe uneperistul Constantin Simirad şi liberalul Cristian Adomniţei: Nicuşor Păduraru, Marius Spânu şi Petru Movilă. La primăria Iaşilor, îşi dispută candidatura senatorul PDL Dumitru Oprea şi deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, acesta din urmă având avantajul sondajelor care-l cotează mai bine decât pe Oprea.
O înfruntare electorală PDL-UNPR se conturează şi la CJ Buzău între deputatul Cezar Preda şi senatorul Ion Vasile.
Pentru primăria Timişoara, cel mai probabil candidat al PDL va fi deputatul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, dar nu este exclusă nici varianta ca un coleg de la Cameră, Alin Popoviciu, să se bată cu ţărănistul Gheorghe Ciuhandu.
Democrat-liberalii din Sălaj încearcă să-l convingă pe ministrul Economiei, deputatul Lucian Bode, să renunţe la Guvern pentru Consiliul Judeţean.
În Vrancea, deputatul Alin Trăşculescu ar putea să-şi asume o candidatură fie la CJ, fie la primăria Focşani. În a doua variantă, pentru Consiliul Judeţean se discută despre nominalizarea senatorului Sorin Plăcintă, fost ministru al Tineretului. Tot sub semnul întrebării este şi candidatura deputatului Zanfir Iorguş la primăria oraşului Mangalia.
Discuţiile interne din PDL referitoare la primăria Capitalei nu au limpezit apele, ci le-au tulburat şi mai tare. Deşi la un moment dat era favorit, deputatul Silviu Prigoană a spus că va candida, dar nu din partea democrat-liberalilor. La sectorul 5, decizia întârzie, fiind totuşi probabil ca deputatul Ştefan Pirpiliu să intre în competiţia cu Marian Vanghelie. În condiţiile în care negocierile cu UNPR sunt deocamdată în impas, PDL începe să-şi pună problema candidaturilor la sectoarele 2 şi 4, unde credeau că îi vor sprijini pe primarii în funcţie ai UNPR: Neculai Onţanu, respectiv Cristian Popescu-Piedone.
Chiar dacă o parte dintre parlamentarii care candidează la locale vor fi înfrânţi şi îşi vor duce la capăt mandatele la nivel naţional, în mod cert alţii vor trebui să renunţe la ele deoarece sunt judeţe în care pentru aceeaşi funcţie se înfruntă câte doi parlamentari, unul de la putere şi unul din partea USL.
Rămâne de văzut cu cât se vor subţia rândurile parlamentarilor şi aşa afectate de demisiile sau decesul unora dintre ei. În momentul de faţă, în Camera Deputaţilor sunt vacante nu mai puţin de 8 locuri, iar la Senat alte 2.