Lucian Iliescu a precizat că este nevinovat.
„Publicarea prezentului drept la replică prin care aducem la cunoştinţă publicului dispoziţia procurorului DNA din ordonanţa din data de 8.11.2018 prin care în dosarul 284/P/2013 s-a dispus CLASAREA cauzei faţă de toţi suspecţii, inclusiv faţă de subsemnatul.
Articolul pe care l-aţi publicat în anul 2015, în perioada în care a existat o cercetare penală desfăşurată de către DNA-structura Centrală împotriva mai multor persoane, printre care şi subsemnatul, este în continuare disponibil pe server în anul 2020, fără o actualizare a datelor şi informaţiilor oferite publicului.
În condiţiile în care subsemnatul NU sunt persoană publică, NU sunt implicat în viaţa socială mondenă, iar cercetarea mea în mod abuziv de către o instituţie a statului pe o perioadă de trei ani, perioadă în care am avut măsuri asiguratorii instituite prin blocarea conturilor bancare şi sechestrarea bunurilor personale, ca după 3 ani să se confirme faptul că toate acuzaţiile au fost nefondate, iar procurorul a dispus clasarea cauzei, toate aceste împrejurări conturează necesitatea actualizării informaţiei pe care dumnevoastră o oferiţi publicului şi repararea prejudiciului de imagine pe care subsemnatul îl suport întrucât articolul dumnevoastră acreditează ideea că aş fi comis fapte penale.
Precizez faptul că NU mi-a fost solicitat punctul de vedere cu ocazia publicării acestui articol de către dumnevoastră la data de 10.06.2015 şi aţi publicat doar punctul de vedere al acuzării, dumnevoastră cîtând în extenso din comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, este punctul de vedere trimis de avocatul lui Lucian Iliescu redacţiei România TV.
Potrivit unui comunicat al DNA, Lucian Iliescu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale) și instigare la folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, Marin Anton de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Cezar Mircea Măgureanu de trafic de influenţă.
De asemenea, mai sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar şi Ştefan Adrian Iliescu, fiul fostului primar de Giurgiu pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), complicitate la conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale) şi cumpărare de influență, precum şi Marin Pavel, director în cadrul primăriei municipiului Giurgiu – Administrația Domeniului Public, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), complicitate la conflict de interese în formă continuată (două acte materiale).
„În perioada 2010 – 2011, suspectul Iliescu Lucian, în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, împreună cu fiul său, Iliescu Ștefan-Adrian, a întreprins demersurile necesare pentru a favoriza firmele controlate de acesta din urmă, în contextul organizării de către Primăria Giurgiu a două licitații ce aveau ca obiect vânzarea unei suprafețe de 2.200 mp teren și concesionarea lucrărilor de construcție a unui imobil cu destinația „Piață Agroalimentară„ pe un alt teren în suprafață de 3.200 mp. Ambele suprafețe de teren sunt situate în zona centrală a municipiului Giurgiu.
Anterior acestor momente, suspecții mai sus-menționați au beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane, în sensul că:
– suspectul Pavel Marin l-a sprijinit pe primarul municipiului Giurgiu să promoveze proiecte de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu și să organizeze licitațiile publice câștigate de firmele controlate de fiul acestuia din urmă. Ulterior, suspectul a devenit administrator al societății comerciale care administrează și în prezent Piața Agroalimentară Giurgiu, obținând beneficii sub formă de salarii primite atât de la firma administrată, cât și direct din conturile bancare ale suspectului Iliescu Ștefan-Adrian.
– suspecții Anton Marin și Măgureanu Cezar-Mircea și-au folosit influența și autoritatea pentru a determina mai mulți consilieri locali să voteze favorabil proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public în domeniul privat și ulterior vânzarea prin licitație publică a suprafeței de 2.200 mp teren.
Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul Iliescu Ștefan-Adrian au câștigat cele două licitații, deși în cadrul uneia nu erau îndeplinite condițiile prevăzute în documentația de calificare.
Pentru ajutorul acordat, suspectul Măgureanu Cezar-Mircea a pretins de la suspectul Iliescu Ștefan-Adrian suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro”, precizează DNA într-un comunicat de presă.