„Deputaţii sau senatorii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii şi senatorii rămaşi neafiliaţi nu îşi pot constitui grupuri parlamentare”, se prevede în propunerea de modificare a Statutului parlamentarilor.
Totodată, se propune ca grupurile parlamentare să se poată constitui din deputaţi, respectiv senatori, care au candidat în alegeri din partea aceluiaşi partid politic, a aceleiaşi formaţiuni politice ori alianţe politice, alianţe electorale sau din deputaţi ori senatori care au candidat ca independenţi şi au fost aleşi.
Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor abrogă articolul care obliga aleşii să-şi justifice în scris absenţele şi propune diminuarea sancţiunilor pentru absenţe nemotivate de la reţinerea drepturilor de indemnizaţie şi diurnă la reţinere a doar 1% din indemnizaţia brută.
Astfel, articolul „Deputatul sau senatorul care lipseşte de la cinci şedinţe ale Camerei sau de la trei şedinţe ale comisiei din care face parte în aceeaşi sesiune, fără a avea concediu sau peste concediul aprobat, este obligat să justifice în scris absenţele” a fost propus pentru abrogare.
În schimb, articolul care prevedea că deputatul sau senatorul care nu se confirmează prevederilor articolului abrogat pierdeau drepturile la indemnizaţie, la diurnă şi la celelalte drepturi băneşti, corespunzător perioadei în care a lipsit a fost propus pentru înlocuire cu următorul articol: „Neparticiparea la cel puţin o activitatea parlamentară desfăşurată în sediul Parlamentului, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul Permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau senatorului”.
Forma finală a modificărilor aduse Statutului senatorilor şi deputaţilor va fi convenită vineri, când se vor depune şi amendamente, va fi asumată de liderii de grup şi va deveni iniţiativă legislativă, urmând a intra în procedură pentru săptămâna viitoare.