Nicolicea a precizat că pentru încetarea mandatului unui parlamentar declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a instanţei nu va mai fi necesar un vot al Camerei Parlamentului din care acesta face parte. Deputatul a precizat că în acest caz mandatul celui în cauză va înceta de drept, ca urmare a unei informări făcute în plenul Camerei de către preşedintele de şedinţă. Ulterior încetării mandatului parlamentarului în cauză, la nivelul plenului se va decide prin vot asupra vacantării mandatului.
În cazul hotărârilor celor două Camere ale Parlamentului ar urma operată modificarea Statutului, în corelare cu deciziile Curţii Constituţionale, astfel încât acestea să poată fi adoptate cu majoritatea parlamentarilor prezenţi la şedinţă.
De asemenea, în cazul conflictului de interese, Statutul senatorilor şi deputaţilor va fi corelat cu Legea ANI în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor disciplinare. Astfel, în cazul unei sancţiuni precum cea prin care se interzice participarea la lucrările Parlamentului pentru un număr de zile, parlamentarul nu va mai beneficia de indemnizaţie sau alte venituri aferente care ţin de prezenţa sa la activităţile Camerei din care face parte.
În plus, Statutul parlamentarilor ar urma să prevadă expres faptul că este interzisă angajarea de către senatori sau deputaţi a rudelor de până la gradul al treilea la nivelul birourilor parlamentare.
Liderul deputaţilor PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat, marţi, că plenul celor două Camere ale Parlamentului se va întruni luni pentru a modifica Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să poată fi operate economiile bugetare.
Pe 9 ianuarie, Valeriu Zgonea s-a întâlnit cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire, printre care eliminarea cazării la hotel, diminuarea sau tăierea diurnelor şi nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi cu Finanţele.
Surse participante la reuniunea dintre liderii de grup şi Valeriu Zgonea au precizat pentru Mediafax că în cadrul întrevederii au fost avansate mai multe propuneri de economisire pentru încadrarea în bugetul pe 2013, care va fi echivalent cu bugetul pe 2012, în condiţiile în care numărul de deputaţi a crescut semnificativ.
Potrivit surselor citate, printre propunerile de economisire s-au numărat eliminarea cazării la hotel a deputaţilor, pentru care s-a plătit în 2012 o sumă ridicată, în condiţiile în care pentru un parlamentar cazat la hotel Camera achită circa 8.000 de lei.
Propunerea avansată miercuri a fost de a se elimina cazarea deputaţilor la hotel, astfel încât aceştia să stea cu chirie, situaţie în care s-ar face economii semnificative, întrucât pentru chiria unui deputat Camera achită 3.500-3.800 de lei.
O altă propunere a fost aceea de diminuare sau tăiere a diurnelor deputaţilor, care sunt în acest moment de 1,2% din valoarea indemnizaţiei.
Nedecontarea carburanţilor folosiţi la maşinile deputaţilor a reprezentat o altă propunere luată în calcul, aceasta fiind comasată cu propunerea ca aleşii să achite din banii lor contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor maşinilor.
Aceste propuneri, dar şi altele care au fost avansate miercuri în întrevederea dintre Zgonea şi liderii de grup vor fi contabilizate într-un draft cu care reprezentanţii Camerei vor merge joi la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, unde se stabileşte proiectul de buget al Camerei pe 2013.
Aceste propuneri au fost avansate în condiţiile în care legea nu permite tăierea indemnizaţiilor deputaţilor.
Pentru a opera aceste propuneri, în întrevederea de miercuri s-a stabilit să se modifice Statutul deputaţilor şi senatorilor, care are prevederi referitoare la cazarea la hotel şi la diurne, astfel încât implementarea lor să poată fi făcută legal.