Ziua de 30 noimebrie ar putea deveni zi nelucrătoare, scrie Agerpres. În prezent, potrivit legii sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucreaza 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Craciun si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
În expunerea de motive, inițiatorii consideră că poporul român are nevoie mai mult că niciodată de unitate și solidaritate, iar valorile creștine contribuie definitoriu la realizarea acestora: „De aceea apreciem ca oportună declararea zilei de 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei, ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. (…) Legalizarea sărbătorii naționale religioase a românilor – Sfântul Andrei – este o recunoaștere a importanței legăturii spirituale puternice între poporul român și patronul spiritual al acestuia. Sfântul Apostol Andrei a fost cel care i-a creștinat pe români, rămânând în conștiința națională un puternic simbol în devenirea noastră națională„, argumentează inițiatorii proiectului de lege.
La sfârsitul lunii mai, Patriarhul Daniel a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicită ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată, printr-o inițiativă legislativă, sărbătoare legală nelucrtoare.
Pe 18 octombrie, Comisia pentru muncă a Senatului a respins proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Emilian Frâncu care prevedea modificarea Codului muncii, astfel încât ziua de 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare națională și zi nelucrătoare.
Pe 31 octombrie, președintele Traian Băsescu i-a spus Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, că a luat notă de propunere. „Prea Fericirea Voastră Daniel, vreau să spun că am luat notă de ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că anul viitor va fi o realitate – până la urmă ne-a creștinat Apostolul Andrei și merită din plin să avem o zi de sărbătoare”, a declarat Traian Băsescu.
Senatorii Opoziției au susținut și ei necesitatea adoptării propunerii legislative argumentând că orice țara europeană are ”un patron spiritual căruia îi acordă importanța cuvenită”: ”Suntem la coada Europei, dar vorbim despre creștinătate. Suntem printre primele popoare creștinate și nu de oricine, ci de Sfântul Andrei, primul Chemat”, au susținut aceștia.
Senatorul PDL Cristian Rădulescu a afirmat însă că se folosesc „tot felul de pretexte pentru mini-vacanțe, punți între sărbători”: „Este adevărat că statistica arată că la noi sunt 11 sărbători și alții au mai multe sărbători, însă se poate face discuția cum se lucrează în alte țări și cum în țara noastră. Nu prin înmulțirea zilelor libere se vor relansa economia și atitudinea față de muncă a românilor”.
În replică, inițiatorul propunerii legislative a precizat că nu este vorba despre încă o zi liberă, ci de celebrarea unei zile care constituie și ziua românilor de pretutindeni.
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală urmând să aparțină Camerei Deputaților.