Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate salariile unor categorii de demnitari, emisă în vara anului trecut de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, a fost respinsă de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace în sertarele comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care Camera este for decizional în ceea ce priveşte actul normativ, scrie Mediafax.
În contextul dezbaterii acestei ordonanţe, este readusă în discuţie amendarea actului normativ astfel încât majorările să fie aplicate şi deputaţilor şi senatorilor, care s-au arătat nemulţumiţi anul trecut pentru că nu au fost incluşi printre categoriile de demnitari, ci doar membrii Birourilor permanente.
Ordonanţa ar urma să fie dezbătută la începutul sesiunii din februarie, într-o şedinţă comună a comisiilor de muncă şi buget-finanţe.
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, membru în comisia de buget, a precizat, că majoritatea parlamentară care a susţinut vechiul Guvern a discutat posibilitatea de a majora şi salariile parlamentarilor, ca să nu mai fie o diferenţă atât de mare între salariile celor din Biroul Permament şi ale celorlalţi deputaţi.
CITEŞTE ŞI Călin Popescu Tăriceanu, PROPUNERE-ŞOC în privinţa indemnizaţiilor parlamentarilor VIDEO
„Ordonanţa a venit cu raport de respingere (de la Senat – n.r), dar vedem că partidele care au susţinut Guvernul Ponta vor să extindă majorarea indemnizaţiilor şi pentru parlamentari. (…) În prezent, salariul net al chestorilor este 13.000 de lei, dacă parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma netă care ar ieşi din buget ar fi 250 de milioane, automat se majorează şi alte sume care sunt legate de indemnizaţia parlamentarilor”, a declarat Ialomiţianu, precizând că parlamentarii PNL vor vota împotrivă.
Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Florin Iordache, membru în comisia de muncă, a declarat în schimb că „este anormal ca membrii Birourilor permanente să aibă nişte salarii mai mari decât ceilalţi parlamentari”.
„În februarie va fi discutată, fără îndoială. Eu am spus că, pentru a fi discutată, este nevoie de punctul de vedere al noului Guvern şi de avizele unor comisii din Parlament. În funcţie de aceste avize şi de o poziţie pe care o vom avea la nivel de grup vom discuta dacă o vom respinge, cum este la Senat, sau o extindem. (…) Am spus că este anormal ca membrii Biroului Permanent să aibă salarii mai mari decât ceilalţi„, a declarat Iordache.
Vicepreşedintele PSD al Comisiei de Buget, Iuliu Nosa, a declarat, la rândul său, că trebuie aşteptată legea salarizării şi abia, ulterior, aleşii ar trebui să ia în discuţie alte modificări.