Proiectul pensiilor speciale este iniţiat de 18 deputaţi UDMR, de Aura Vasile(PSD) şi Eugen Nicolicea (UNPR).
„Această formă de pensie este menită să asigure o anumită stabilitate economică şi financiară după ieşirea la pensie a membrilor Parlamentului care, pe o perioadă de unui sau mai multe mandate, au exercitat funcţia de demnitar în organul legislativ al ţării. (…) La elaborarea iniţiativei legislative s-a ţinut cont de uzanţa ţărilor membre ale Uniunii Europene, luându-se drept model sistemul de pensii al membrilor Parlamentului European”, se arată pe site-ul Senatului.
Luni, iniţiatorii proiectului i-au solicitat chestorului Senatului un studiu de impact financiar pentru verificarea condiţiilor de stabilire şi acordare a pensiei parlamentare. Fondul de pensie parlamentară ar trebui realizat din contribuţia de 5% din indemnizaţia parlamentarilor, restul de completează din bugetul Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Deputaţii şi senatorii, la împlinirea vârstei de pensionare, beneficiază de pensie parlamentară. Resursele fondului de pensii parlamentare se constituie din contribuţii ale deputaţilor şi senatorilor. Contribuţia lunară reprezintă 10% din indemnizaţia parlamentarilor aflaţi la îndeplinirea mandatului, adică în jur de 400 – 500 de lei lunar. Aleşii care ies acum la pensie câştigă, în medie, 2.000 – 3.000 de lei pe lună.
Pensia nu poate depăşi 80% din indemnizaţia unui deputat sau senator. Când indemnizaţiile de modifică, pensiile deputaţilor şi senatorilor se acualizează corespunzător în termen de maximum de 3 luni. De pensia parlamentară beneficiază deputaţii şi senatorii, independent de orice alte forme de pensii.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly a declarat la România TV că s-a cerut o simulare financiară asupra proiectului.
„Am cerut o simulare pentru a vedea daca este sustenabil. Dacă nu e, renunţăm. Legea se aliniaza cu cea din Parlamentul European”.
Sebastian Bodu, europarlamentar, a precizat însă că acest fond special de pensii de la Parlamentul European a fost desfiinţat în 2009.
„Această modalitate de contribuţie la un fond privat nu e invenţie românească. Cred că este inoportun acum. Acest fond de pensii la Parlamentul European s-a desfiinţat în 2009”