În prezent, în România nu există cadrul legislativ care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare pnvind salarizarea personalului din economia națională, susțin chiar autorii proiectului, notează Profit.ro.
În practică, însă, există o excepție, reprezentată de sectorului de construcții, care utilizează coeficienți aplicabili salariului minim, arată inițiatorii. Coeficienții sunt ierarhizați pentru categorii de salariați și sunt aplicabili la salariul de bază minim negociat la nivel de unitate.
„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională se urmărește garantarea unor forme de protecție minimă a venitului salariatului, precum și menținerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică inițiatorii, conform sursei citate.
Proiectul de lege garantează „dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”.
Astfel, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.
Acești coeficienți pleacă de la 1 pentru un muncitor necalificat și ajung la 2 pentru personal cu studii superioare de lungă durată și doctorat în domeniul de angajare, conform formei finale a proiectului, modificat în comisii tot de PSD.