Parlamentul a votat: Premierul Ponta trebuie să reprezinte România la Bruxelles

Parlamentul a tranşat marţi disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Consiliul European. Aleşii au adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia premierul Victor Ponta trebuie să reprezinte România la Consiliul European. USL şi PDL au venit fiecare cu câte o declaraţie: primii pentru trimiterea lui Ponta la Bruxelles, ultimii pentru Traian Băsescu. A câştigat Ponta. UDMR a votat în favoarea premierului. Următorul Consiliu European este programat pentru 28 iunie.
Romania TV
12 iun. 2012, 13:14
Parlamentul a votat: Premierul Ponta trebuie să reprezinte România la Bruxelles

UPDATE 17.45 Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie. „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012„, se arată în declaraţie.

UPDATE 17.45 Parlamentul a respins, marţi, proiectul de hotărâre propus de grupul PDL privind reprezentarea României la Consiliul European.  Proiectul a obţinut 30 de voturi „pentru”, 254 „împotrivă” şi nouă abţineri. Hotărârea Parlamentului propusă de grupul parlamentar al PDL arată că statul român va fi reprezentat în Consiliul European, la toate reuniunile, de către preşedinte României. În mod exceptţional, preşedintele României îl poate mandata pe primul-ministru să participe la unele reuniuni ale Consiliului European”, se mai arată în propunere.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate„.

Declaraţia propusă de USL concluzionează că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, „precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020”, „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012”.

UPDATE 17.30 UDMR va susţine în Parlament cererea Guvernului privind reprezentarea la Consiliul European, a anunţat senatorul Gyorgy Frunda, de la tribuna plenului reunit.

UPDATE 17.20 Liderul deputaţilor PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că în discuţia despre participarea la Consiliul European este atributul Legislativului de a acorda mandatul de reprezentare a României persoanei îndreptăţile, respectiv premierului Victor Ponta. „În ultimii ani, prin absenţa evidentă a prim-ministrului în viaţa publică, şi internă, şi externă, s-a produs o deplasare de atribuţii către preşedinte, care le-a preluat cu mare dorinţă, şi în acest fel am constatat că de foarte multe ori preşedintele ţării juca şi rolul de prim-ministru, (…) S-a creat un fel de cutumă a ultimilor ani de care acuma preşedintele se simte cumva într-un fel obligat să profite în continuare”, a susţinut Tăriceanu. Fostul premier l-a acuzat pe deputatul PDL Sever Voinescu de faptul că a prezentat plenului o formulă constituţională foarte asemănătoare cu modelul rusesc.

UPDATE 16.40 Sever Voinescu(PDL): Deputatul PDL Sever Voinescu a propus supunerea la vot a unei hotărâri potrivit căreia statul român va fi reprezentat în Consiliul European de către preşedinte.  Hotărârea Parlamentului propusă de grupul parlamentar al PDL arată că statul român va fi reprezentat în Consiliul European, la toate reuniunile, de către preşedinte României. „În mod excepţional, preşedintele României îl poate mandata pe primul-ministru să participe la unele reuniuni ale Consiliului European”, se mai arată în draftul de propunere.  Sever Voinescu a declarat în plenul reunit că actuala putere nu doreşte revizuirea Constituţiei, ci interpretarea textului „până la reinventare”, adăugând că doar Curtea Constituţională poate decide dacă Parlamentul poate face acest lucru. Potrivit lui Voinescu, cei de la putere au o problemă nu cu Constituţia, ci cu „persoana preşedintelui”, deci „nu este vorba de lămurirea unei probleme instituţionale, ci o problemă personală”, la care s-a ajuns la „o lună de majoritate socialistă”.

USL şi PDL au mers în plenul Parlamentului cu proiecte diferite de declaraţie privind reprezentarea la Consiliul European: USL propune ca premierul să primească mandat de reprezentare, iar PDL susţine dreptul preşedintelui de a participa la Consiliu, o decizie urmând să fie luată de plenul reunit.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”.

De asemenea, declaraţia USL vizează ca „partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive”, în domeniul afacerilor europene, să fie următoarea: „în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a UE, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România; în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România”.

Declaraţia propusă de USL concluzionează că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, „precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020”, „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012”.

Proiectul de hotărâre a Parlamentului propus de grupul PDL invocă articolul 10 din Tratatul privind UE referitor la reprezentarea în Consiliul European de şefii de stat sau de guvern, precum şi articolul 80, alineat 1, articolul 81 alineat 1 şi articolul 67 din Constituţia României, şi arată că „statul român va fi reprezentat la Consiliul European, în toate reuniunile, de către Preşedintele României”.

Proiectul PDL adaugă că „în mod excepţional, preşedintele României îl poate mandata pe primul ministru să participe la unele reuniuni ale Consiliului European”. De asemenea, proiectul de hotărâre înaintat de PDL mai stipulează că aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Proiectele au fost prezentate la şedinţa Comisiilor reunite de afaceri europene, care nu au dat niciun vot, ci au decis ca acestea să fie supuse deciziei plenului reunit de marţi după-amiază.

În declaraţia pe care premierul Victor Ponta a susţinut-o în plenul Parlamentului, Guvernul adresează o propunere „în trei paşi”, cu scopul de a se stabili în forul legislativ un mod constituţional şi funcţional de dialog, conlucrare şi reprezentare a României în domeniul afacerilor europene.

Astfel, Guvernul arată că Parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României, şi va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.

În ceea ce priveşte partajarea atribuţiilor în cadrul Executivului în domeniul afacerilor europene, Guvernul susţine că în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România, dar că în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive este constituţional şi funcţional ca primul-ministru să aibă precădere în a reprezenta România.

„Reprezentarea României la Consiliul European se va face după îndeplinirea procedurii de la punctul 1 (referitor la obligativitatea informării şi definirii unui mandat în cadru parlamentar), precum şi în baza principiilor de precădere constituţională şi funcţională definite la punctul 2. Având în vedere agenda Consiliului European din 28 iunie, deja stabilită şi care se referă la subiecte precum situaţia economică din Uniunea Europeană, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, Guvernul consideră că reprezentarea României la acest Consiliu European trebuie să fie asigurată de către primul-ministru”, este poziţia Executivului.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior se va adresa Parlamentului printr-o declaraţie privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la şedinţele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe şeful statului sau primul-ministru.

Ponta insistă că la aceste reuniuni trebuie să participe premierul, dar nu a ajuns la un acord cu preşedintele Traian Băsescu, care doreşte să meargă în continuare la astfel de şedinţe.

Preşedintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: „De ce? Nu veniţi?”.

 

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Semnele care arată fără dubii. Ai telefonul ascultat
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Rusia organizează o flotă maritimă semnificativă pentru exportul secret de petrol, atrage atenția Occidentului
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă