Guvernatorului general Peter Cosgrove, reprezentantul în Australia al reginei Elizabeth a II-a, îi revone de-acum să semneze această lege, ceea ce ar urma să facă în zilele următoare.
Adoptarea prin vot de către Camera Reprezentanţilor a fost primită cu strigăte de bucurie, îmbrăţişări şi aplauze. Doar patru dintre cei 150 de aleşi ai Camerei s-au opus textului, care a fost deja adoptat săptămâna trecută de Senat cu 43 la 12 voturi.
”Ce zi de dragoste, egalitate şi respect! Australia a făcut-o!”, i-a exprimat satisfacţia în faţa membrilor Camerei premierul de centru-drepata Malcolm Turnbull.
Încă de sâmbătă, cupluri de acelaşi sex vor putea să depună cereri oficiale de căsătorie. Primele vor avea loc într-o lună.
”Fiecare australian şi-a spus cuvântul şi a considerat că e just”, a adăugat Turnbull, care a apărat întotdeauna mariajul gay.
Având în vedere opoziţia faţă de această reformă a facţiunii conservatoare a mişcării sale, Turnbull a ales să organizeze în ultimele luni un foarte controversat şi foarte neobişnuit vot prin poştă, al cărui rezultat nu a avut caracter constrângător.
O opţiune care s-a dovedit până la urmă judicioasă, deoarece aproape 80% dintre cei înscrişi au participat la această consultare, care a durat două luni. Iar rezultatul a arătat, în noiembrie, că aproape 62% dintre cele 12,7 milioane de alegătiro s-au pronunţat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Întărit de acest rezultat, premierul a decis să meargă înainte repede şi să trimită în Parlament o lege cu privire la mariajul gay.
Şeful opoziţiei laburiste Bill Shorten a salutat adoptarea textului şi i-a îndemnat pe australieni să treacă peste disensiunile pe care dezbaterile din ultimele săptămâni le-au scos la iveală.
”A venit timpul pansării rănilor”, a declarat Shorten.
Activişti ai egalităţii erau adunaţi în exteriorul Parlamentului, la Canberra, în această zi istorică, ce îi permite Australiei să se alăture unui club de aproximativ 20 de ţări care autorizează uniunile între persoane de acelaşi sex.
”Le mulţumim australienilor pentru susţinerea «da»”, a declarat pentru presă Alex Greenwich, copreşedintele Campaniei pentru Egalitate.
”Le mulţumim tuturor celor care luptă de mulţi ani, uneori de peste zece ani, pentru justiţie şi egalitate”.
Adversarii textului au încercat să includă în text amendamente cu privire la excepţii religioase la căsătoria gay. Însă în zadar.
Legea a fost adoptată în ultima şedinţă a Parlamentului din acest an, după ce aproximativ 100 de deputaţi au luat cuvântul pe acest subiect în ultima săptămână.
Peste 20 de ţări recunosc căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dintre care 16 se află în Europa.