Parlamentul britanic a votat, marţi, respingerea acordului cu UE privind Brexitul. Moţiune de cenzură pentru Guvernul May UPDATE

Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar a fost respins marţi seară în Parlamentul britanic.
Romania TV
15 ian. 2019, 09:02
Parlamentul britanic a votat, marţi, respingerea acordului cu UE privind Brexitul. Moţiune de cenzură pentru Guvernul May UPDATE

UPDATE: În contextul actual se conturează mai multe posibilităţi, între care o nouă negociere a acordului actual, un Brexit fără niciun acord în viitoarea relaţie bilaterală, alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie sau un  nou referendum privind apartenenţa ţării la UE şi, nu în ultimul rând, abandonarea totală a Brexitului.

Theresa May, ultimele ore în funcţia de premier. Soarta sa va fi decisă miercuri, după o moţiune de cenzură

UPDATE: Unii parlamentari au avansat ideea că Parlamentul ar putea prelua de la Guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

Reacţia lui Jean-Claude Juncker, după votul din Parlamentul britanic asupra unui Brexit cu acord: „Timpul e pe sfârşite”

UPDATE: Teoretic, există mai multe posibilităţi, între care şi revenirea la masa negocierilor, la Bruxelles, precum şi amânarea Brexitului.

UPDATE: După această înfrângere, urmarea procesului care trebuie să ducă la ieşirea Marii Britanii din UE este incertă. Teoretic, May are la dispoziţie trei zile pentru a prezenta „planul B”.

UPDATE: Acordul de „divorţ” al Marii Britanii de Uniunea Europeană negociat de premier a fost aspru criticat atât de eurofili, cât şi de partizanii Brexitului. Există mai multe posibilităţi.

Traian Băsescu, mesaj pe Facebook: România are şansa unui mandat istoric după votul pe Brexit

UPDATE: Liderul laburist Jeremy Corbyn iniţiază o moţiune de cenzură în guvern. Moţiunea va fi dezbătută miercuri.

UPDATE: Acordul a fost respins cu votul a 432 de parlamentari, în timp ce 202 au votat pentru. Conform analiştilor, votul de astăzi este cea mai mare înfrângere suferită de un guvern britanic după 1924.

UPDATE: Deputaţii britanici au început să se pronunţe asupra acordului  iniţiat de Theresa May asupra Brexitului. Aşa-numitul „vot semnificativ” intervine după cinci zile de dezbateri privind acest eveniment. Theresa May le-a cerut sprijinul politicienilor britanici. În caz contrar, proiectul ar urma să „scufunde” poporul britanic.

UPDATE: Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, s-a declarat convins că acordul pentru Brexit nu va trece în Parlamentul britanic, marţi seară. El a mai precizat că, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme.

UPDATE: Deputaţii britanici se pronunţă marţi seara asupra acordului divorţului încheiat de către premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE) – un vot istoric care urmează să marcheze o respingere usturătoare a textului, înrăutăţind incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit, relatează AFP.

Dezbaterile s-au reluat către ora 13.00 GMT (15.00, ora României) şi se încheie marţi seara cu o intervenţie a Theresei May. Votul este aşteptat către ora 20.00 GMT (22.00, ora României), după examinarea a patru amendamente care cer modificări ale acordului.

”De-a ce vă jucaţi? Nu sunteţi copii, sunteţi legiutori”, le-a lansat deputaţilor ”attorney general” (ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului) Geoffrey Cox, deschizând dezbaterile, avertizându-i pe deputaţi cu privire la pericolele unui divorţ fără acord.

UPDATE: Premierul britanic Theresa May i-a anunţat marţi pe miniştrii din cabinetul său că va răspunde rapid după votul parlamentar privind acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, vot prevăzut pentru marţi seară, transmite Reuters.

Întrebat dacă Theresa May va demisiona în cazul respingerii acordului de parlamentarii britanici, purtătorul său de cuvânt a declarat că şefa executivului de la Londra este decisă să respecte voinţa electoratului britanic şi să retragă ţara sa din UE.

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi, până cel târziu luni, 21 ianuarie.

Guvernul de la Londra a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019

UPDATE: Reuters a numărat susţinătorii acordului şi trage concluzia că şansele sunt împotriva termenilor pentru Brexit susţinuţi de cabinetul de la Londra, scrie Agerpres.

Din cei 630 de parlamentari, guvernarea conservatoare este susţinută de o majoritate de 317 (adică numai trei peste minimul necesar), dintre care 10 sunt reprezentanţi ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord.

Pe lângă cei 100 de miniştri care sunt şi membri ai legislativului sau lideri ai grupului parlamentar al Partidului Conservator – şi ale căror voturi sunt asigurate – s-au exprimat în favoarea acordului 32, iar împotrivă 93 (inclusiv 27 de conservatori).

Reuters menţionează că parlamentarii îşi pot schimba opţiunea înainte de vot, iar unii nu au luat încă o decizie definitivă.

Prim-ministrul May a susţinut luni că data de 29 martie stabilită pentru Brexit nu trebuie să fie amânată şi le-a cerut legiuitorilor “să mai arunce o privire” asupra acordului.

Premierul Theresa May se află astfel în faţa unui moment cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere, şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici.

Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi ‘tellers’) nu sunt luaţi în calcul.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei.

Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.

Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.

Mai mulţi miniştri britanici şi-au exprimat temeri că dacă este votat vreun amendament de către parlament, se va împiedica ratificarea acordului întrucât votul final ar putea să nu ofere aprobarea fără echivoc şi clară necesară juridic a acordului.

De îndată ce dezbaterea se încheie, speakerul va citi numele primului amendament şi va cere ca aceia care sunt de acord cu el să strige ‘aye’, iar cei care sunt împotrivă ‘no’. Dacă există cel puţin un ‘no’, atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.

Voturile sunt înregistrate de parlamentari care vin pe intrări diferite, departe de camerele de televiziune. După ce numărarea voturilor este încheiată, ceea ce poate dura până la 15 minute, parlamentarii revin în camera de dezbatere.

Cei patru ‘tellers’ desemnaţi se vor strânge în faţa speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.

Această procedură este repetată pentru fiecare amendament selectat de speaker şi apoi moţiunea principală este supusă la vot urmând acelaşi proces.

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o ”criză constituţională fără precedent”, care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa ”o moştenire tristă în paginile de istorie modernă” a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent.

Theresa May, în faţa unei înfrângeri zdrobitoare în votul din Camera Comunelori

Premierul britanic Theresa May pare să se îndrepte spre o înfrângere zdrobitoare în Camera Comunelor care se pregăteşte să voteze acordul privind Brexitul marţi, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

Conform unei analize The Guardian, peste 200 de parlamentari vor vota împotriva lui May. Surse din Partidul Laburist au informat că dacă May nu va aduce nişte concesii neaşteptate, o victorie substanţială împotriva sa îl va determina pe liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, să ceară un vot de neîncredere în guvern, chiar marţi noaptea. Însă cum parlamentarii conservatori cel mai probabil nu vor susţine moţiunea, Corbyn va fi presat să ceară organizarea unui al doilea referendum.

Membrii cabinetului nu ştiu cum plănuieşte May să continue procesul Brexitului dacă va pierde votul şi opiniile lor rămân împărţite în acest sens. Cei pro-Brexit sunt convinşi că premierul ar trebui să se întoarcă la Bruxelles şi să încerce să renegocieze acordul iar cei pro rămânerea în UE speră că ea va ajunge la un compromis cu Partidul Laburist.

Luni, May a făcut apel la parlamentari să o susţină şi să reanalizeze acordul. Ea a subliniat că este singura opţiune care ar putea duce la realizarea Brexitului.

Însă există puţine semne că acest discurs ar fi ajutat în vreun fel. Puţini parlamentari au fost convinşi de clarificări oferite de o scrisoare a liderilor UE privind soluţia de rezervă pentru graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Înfrângerea fiind aproape inevitabilă, parlamentarii susţinuţi de fostul ministru conservator Nick Boles sperau să preia controlul agendei din parlament şi să forţeze guvernul să caute un acord de tipul înţelegerii pe care o are Norvegia cu UE.

Există speculaţii din ce în ce mai puternice la Westminster privind faptul că indiferent ce cale va alege May, ea va fi forţată să ceară amânarea Brexitului. Ea nu a exclus complet această variantă luni, specificând că speră să nu fie necesară.

„Părăsim (UE) pe 29 martie. Am fost clară când am spus că nu cred că ar trebui să extindem articolul 50 şi nu cred că ar trebui să avem un al doilea referendum. Avem un mandat de la poporul britanic de a pleca şi este datoria noastră să livrăm acest lucru, dar vreau să o fac în aşa fel încât să fie fără probleme şi să protejăm locurile de muncă şi securitatea”, a afirmat May.

Există îngrijorări în guvern că nu va fi destul timp pentru a crea legislaţia necesară ori pentru a implementa acordul de retragere ori pentru a face pregătiri pentru un Brexit fără acord.

Doar patru membri ai Partidului Laburist au declarat că ar putea vota în favoarea acordului. Liderul partidului, Jeremy Corbyn, a făcut apel la parlamentarii laburişti să îşi păstreze cumpătul, într-un discurs ţinut înaintea votului: „Theresa May a încercat să şantajeze parlamentarii laburişti pentru a vota acordul, ameninţând că ţara va fi în haos dacă nu va exista niciun acord. Ştiu, după conversaţii cu colegii, că acest lucru a eşuat. Partidul Laburist nu va fi şantajat”.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)