„În ceea ce privește rectificarea bugetară, discuțiile pe care le-am avut în BPN al PSD au fost continuate în coaliție. Susținem principiile pe care Guvernul le are în vedere, care vor fi cuprinse în ordonanța de rectificare, și anume se susțin în continuare domeniile importante — sănătate, educație, infrastructură. De asemenea, nu se taie bani de la nimeni pentru că sunt bani în plus. În ceea ce privește Codul fiscal s-a decis în coaliție, ca și calendar, 24, 25, 26 august să fie convocat Parlamentul pentru a se lua spre analiză cererea de reexaminare de la președintelui României, deci în sesiune extraordinară”, a spus Liviu Dragnea, la finalul ședinței coaliției de guvernare.
Citeşte şi: PNL propune consultări cu liderii partidelor parlamentare pe Codul Fiscal şi Legea salarizării VIDEO
Dragnea a spus că în şedinţa coaliţiei s-a discutat și despre legea salarizării, iar coaliția susține calendarul anunțat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, — începând cu 17 august până la sfârșitul lunii să fie discuții și negocieri cu partenerii sociali, apoi o perioadă de dezbatere publică, după care proiectul de lege va fi trecut prin Guvern și va ajunge în Parlament.
Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, după şedinţa BPN a PSD, că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici va ţine cont de cererea de reexaminare a preşedintelui şi va face o nouă analiză, împreună cu BNR, asupra sustenabilităţii.
„Am discutat despre Codul fiscal, proiectul a fost întors de către președintele Iohannis la Parlament, ministrul de Finanțe va purta discuții cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu Banca Națională, va realiza din nou o analiză, precum și o prognoză pe următorii 2-3 ani privind efectele Codului fiscal din care să reiasă, poate mult mai bine, sustenabilitatea și justețea măsurilor cuprinse în acesta”, a spus Dragnea, la finalul ședinței conducerii PSD.
Dragnea a adăugat că proiectul Codului fiscal va urma procedura firească în Parlament, menționând că îl preocupă afirmațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, despre noul Cod fiscal, dar că Guvernul nu trebuie să renunțe fără argumente serioase la un astfel de proiect legislativ.
„Mă preocupă afirmațiile domnului Isărescu, numai că o simplă declarație, pe care o respect, care văd că astăzi este puțin contrazisă de domnul Adrian Vasilescu, pe mine mă face să cred că cea mai bună variantă este aceea pe care am discutat-o astăzi, ca ministrul de Finanțe să discute cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu BNR, pe cifre, pe analize și pe prognoze financiare. Eu nu cred că s-a adoptat modificarea Codului fiscal undeva, într-o baie, acolo au fost specialiști care au lucrat la acest document, oameni din mediul de afaceri care se pricep, alți parteneri. Eu cred că se susține, primul-ministru a fost implicat serios în elaborarea noului Cod fiscal, au fost discuții foarte largi, analize, prognoze care ne-au arătat că aplicarea noului Cod fiscal poate să aducă foarte multe beneficii României și nu vreau să cedăm pur și simplu. Vrem să avem o relație corectă, dar nu putem să cedăm fără să avem argumente serioase, dimpotrivă, argumentele sunt de partea noastră”, a precizat Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, în urmă cu două săptămâni, Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal, Legislativul aflându-se în vacanţă până la 1 septembrie. Cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal a fost trimisă Senatului, care va dezbate proiectul în calitate de primă Cameră sesizată.
În cerere, șeful statului subliniază că „legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ”, motiv pentru care în elaborarea unui nou Cod fiscal „nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate”.
„Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu și-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni”, afirmă Iohannis în cererea de reexaminare.
Citeşte şi: Isărescu despre Codul Fiscal: Reducerile de taxe sunt inaplicabile economic şi financiar