Ţările din zona euro au convenit, sâmbătă, asupra unui pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.
Creditorii externi au avansat o taxă de 6,7% pentru conturile cu mai puţin de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel.
În prezent au loc discuţii pentru modificarea treptelor de taxare, astfel încât să fie protejate în mai mare măsură persoanele cu depozite mici.
„Modul în care Cipru îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot”, a declarat luni Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.
În contextul discuţiilor privind nivelurile de taxare, parlamentul a amânat din nou votul, pentru marţi după-amiază. Votul a fost iniţial planificat pentru duminică.
Băncile ar trebui să rămână închise timp de mai multe zile, pentru a se evita retragerea masivă a banilor, notează AFP. Băncile din Cipru şi Grecia sunt închise luni datorită unei sărbători.
Marea majoritate a ciprioţilor consideră că Parlamentul ar trebui să voteze împotriva măsurilor aprobate de Eurogrup (ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro), care obligă statul cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume, relevă datele unui sondaj publicat luni şi preluat de agenţia EFE.
Potrivit acestui sondaj, 71% dintre cei intervievaţi estimează că deputaţii ciprioţi ar trebui să blocheze aplicarea acestei măsuri. De asemenea, 73% dintre participanţii la sondaj îi reproşează noului preşedinte cipriot, Nikos Anastasiadis, că nu a fost capabil să negocieze cu Bruxelles-ul un acord favorabil ţării sale. Totuşi, 62% dintre ei estimează că Ciprul trebuie să rămână în zona euro.
Măsurile cerute Nicosiei de zona euro în schimbul unui ajutor financiar în valoare de 10 miliarde de euro au provocat deja ample proteste în rândul ciprioţilor.
Mulţi ciprioţi au încercat să scoată cât mai mulţi bani de la ATM-uri, în timp ce singurele bănci care aveau program sâmbătă au decis să suspende orice tranzacţie