„Unitățile vor fi desființate. Acei militari care doresc să trăiască aici o pot face.Vom examina problema celor care doresc să depună jurământ de credință față de noile autorități” secesioniste, a declarat Volodimir Konstantinov.
Întrebat ce va întâmpla cu militarii din subordinea Ministerului ucrainean al Apărării, acesta a spus că „ei au acum posibilitatea de a ajunge într-o armată normală și serioasă, cu solde decente și să servească patria noastră”.
Citeşte şi Rusia IGNORĂ criticile Occidentului după referendumul din Crimeea
După ce Parlamentul Crimeei a votat alipirea la Rusia şi dizolvarea unităţilor militare ucrainene, autorităţile de la Kiev au reacţionat imediat.
Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a aprobat luni o mobilizare parțială pentru a face față „ingerinței Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei”.
Un număr de 275 de deputați au aprobat această mobilizare cerută de președintele interimar Oleksandr Turcinov, având în vedere „agravarea situației politice în țară și ingerința Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei”.
Treizeci și trei de deputați nu au participat la vot, în timp ce niciunul dintre cei prezenți nu a votat împotrivă.
Președintele interimar a subliniat că vor fi mobilizate, în principal, persoanele care se vor oferi în mod voluntar, precum și specialiști care și-au efectuat deja stagiul militar. Nu se mizează pe tinerii care abia au atins vârsta de 18 ani, a mai spus Turcinov.
Secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Andrii Parubii, a indicat că 20.000 de persoane sunt așteptate să se înroleze în Garda Națională și încă 20.000 vor fi chemate sub arme în cadrul mobilizării parțiale.
Mobilizarea se desfășoară în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Totodată, ministrul ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, a anunţat că trupele ucrainene vor rămâne în Crimeea.
„Militarii care sunt desfășurați (în Crimeea) rămân acolo”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.