Parlamentul a avizat referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis. Parlamentarii au reluat votul UPDATE

Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului. Iniţial, Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre care conţinea mai multe recomandări pentru şeful statului, printre care să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.
Ionela Marcu
17 apr. 2019, 07:26
Parlamentul a avizat referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis. Parlamentarii au reluat votul UPDATE

UPDATE Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului.

S-au înregistrat 218 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi trei abţineri pentru noul text al hotărârii.

Votul a fost reluat la solicitarea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

„Pentru a încheia această dezbatere, eu am fost cel care a spus în numele grupului PSD că nu ne vom opune şi vom susţine în integralitate cererea preşedintelui. În aceste condiţii, eu înţeleg buna credinţă şi excesul de zel al colegilor din Comisia juridică care au adăugat această sintagmă cu Legea 3 şi deciziile CCR, cu republicarea. În aceste condiţii, stimaţi colegi, vă rog ca în articolul unic, această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile Curţii şi prevederile Comisiei de la Veneţia, să supuneţi votului eliminarea şi să supunem în integralitate… Dacă preşedintele doreşte să spună votului un referendum, să-şi asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condiţiile de cvorum şi este adoptat e de bine, dar dacă condiţiile de cvorum şi referendumul nu va fi validat este întreaga responsabilitate a preşedintelui”, a spus Florin Iordache.

______

UPDATE Parlamentul a avizat favorabil referendumul cerut de Klaus Iohannis. Au fost însă discuţii intense în parlament: aleşii opoziţiei au acuzat că puterea a introdus prevederi care îi blochează preşedintelui acţiunile post referendum.

Parlamentul a adoptat, miercuri, cu 263 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional pe 26 mai, care conţine mai multe recomandări pentru şeful statului.

Potrivit raportului Comisiilor juridice, avizul pentru solicitarea preşedintelui Iohannis este unul favorabil, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Avizul Parlamentului conţine câteva recomandări, în care se arată, printre altele, că, potrivit Constituţiei, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor, că, potrivit unei decizii a CCR, preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ.

„Parlamentul avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional consultativ cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, Legea 3/32000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia”, prevede proiectul de hotărâre adoptat.

Totodată, acesta stipulează că preşedintele trebuie să respecte articolele 90 şi 74 alineat 2 din Constituţie care prevăd că problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. De asemenea, şeful statului trebuie să respecte Decizia CCR 70/1999 prin care s-a stabilit că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, precum şi decizia CCR 799/2011 în sensul exceptării de la referendumul cerut de preşedinte a problemelor de interes naţional care, aprobate prin exprimarea voinţei poporului, ar impune revizuirea Constituţiei.

Conform proiectului adoptat de Parlament, şeful statului trebuie să respecte codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia: „Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului – statul de drept)”.

PNL și USR au acuzat faptul că PSD și ALDE au denaturat raportul privind referendumul pe justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis, incluzând în document prevederi care nu ar fi fost votate în comisiile de resort.

Deputații liberali și cei ai USR au solicitat în repetate rânduri retragerea recomandărilor introduse în hotărârea privind referendumul, dar cererile lor au fost repsinse prin vot de plenul Parlamentului.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat miercuri că raportul Comisiilor juridice privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului este un „fals”, fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia, acuzaţii respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis şi cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului”, a afirmat Raluca Turcan în plenul Parlamentului.

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a replicat: „Să trecem la treabă!”.

Social-democratul Nicuşor Halici a citit raportul Comisiilor juridice şi a susţinut că nu este un fals.

„Nu este vorba de niciun fals. Noi nu facem decât ca preşedintele să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Halici.

Şi deputatul USR Stelian Ion a cerut eliminarea din raport a recomandărilor făcute preşedintelui.

„Fie este un fals grosolan, sau o eroare materială. Considerând că este o eroare materială, solicităm eliminarea aşa-ziselor recomandări făcute de Parlament, pentru că nu au fost discutate de comisii”, a subliniat Stelian Ion.

______

UPDATE Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri în şedinţă comună pentru a vota hotărârea referitoare la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului naţional din 26 mai.

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, iar preşedintele Iohannis nu participă la şedinţă.

Marţi, comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea şefului statului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil „fără niciun fel de intervenţii”.

„Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări… Raportul este un aviz favorabil, fără niciun fel de intervenţii”, a spus Iordache.

Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului din 26 mai.


UPDATE: Klaus Iohannis nu va fi, cel mai porbabil, în Parlament. Potrivit agendei președintelui, Klaus Iohannis îi va primi mâine, la ora 12.00, la Cotroceni, pe ministrul de stat pentru Cultură şi Mass-media din Republica Federală Germania, Monika Grütters, și pe Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, Bernd Fabritius

La ora 13.00, Klaus Iohannis îi va primi la Cotroceni pe Arthur Mattli, ambasador agreat al Confederației Elvețiene în România, și pe Jiang Yu, ambasador agreat al Republicii Populare Chineze în România. La ora 15.oo, va avea loc la Cotroceni o ceremonie de decorare a unor instituții din domeniul medical.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat, marţi, aviz favorabil pentru organizarea referendumului la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a precizat la şedinţa comisiei că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil „fără niciun fel de intervenţii”.

„Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări… Raportul este un aviz favorabil fără niciun fel de intervenţii”, a spus Iordache, precizând că se preconizează ca avizul favorabil al Comisiilor juridice să intre în plenul Parlamentului miercuri, la ora 10,00.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, care a condus delegaţia PSD la consultările de la Cotroceni, a declarat, vineri, că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului în data de 26 mai.

REFERENDUM JUSTIŢIE. Conducerea Parlamentului analizează scrisoarea lui Klaus Iohannis 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare. „Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte”, a declarat preşedintele.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Câștigătorii premiului El Gordo sărbătoresc cu vin spumant și îmbrățișări în Spania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios