Din punct de vedere regulamentar, procedura de vacantare a mandatului de parlamentar pe caz de puşcărie este relativ simplă.
Odată ce Biroul Permanent al Camerei primeşte înştiinţarea de la instanţe, o trimit la Comisia juridică ce întocmeşte proiectul de vacantare a mandatului, proiectul fiind adus la cunoştinţa plenului.
Din acel moment, calitatea de deputat a celui condamnat încetează, iar locul său este declarat vacant în vederea organizării de noi alegeri în colegiul respectiv.
Procedura este simplă doar pe hârtie, deoarece lucrurile sunt mai complicate.
Nici Curtea de Apel Bucureşti, cea care l-a condamnat pe Gigi Neţoiu în dosarul Transferurilor, nici Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce l-a băgat pe Gheorghe Coman 1 an după gratii, nu au trimis încă înştiinţări despre condamnarea celor doi. În lipsa acestora, Camera nu are nici un temei legal să declanşeze procedurile de vacantare.
„Din câte ţin eu minte, şi am participat la aproape toate şedinţele Biroului Permanent, nu ştiu să ne fi venit vreo înştiinţare„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, secretarul Biroului, deputatul Niculae Mircovici.
„Nu am primit deocamdată nimic în acest sens. După ce vor veni, vom întocmi proiectul de hotărâre, iar în septembrie Parlamentul va lua act de vacantare”, a spus, la rândul său, pentru RomaniaTV.net, preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă (PC).
Din acest motiv, cei doi îşi vor păstra calitatea de deputat cel puţin până la toamnă. Problema nu este legată doar de imaginea Parlamentului, ci şi de cheltuirea banului public. Astfel, Camera plăteşte în continuare suma forfetară necesară funcţionării cabinetelor parlamentare ale celor doi, scăpând doar de plata indemnizaţiei.
„Vacantarea este doar un act administrativ, dar drepturile salariale şi le pierde de la data în care există o sentinţă definitivă şi irevocabilă„, a precizat Bogdan Ciucă. De altfel, cei doi nu au primit indemnizaţie şi alte drepturi băneşti, precum diurna, de la data arestării lor.
„După arestare, banii respectivului deputat sunt vărsaţi într-un cont special al Camerei până la data când este fie achitat, fie condamnat definitiv şi irevocabil. Dacă este achitat i se plătesc banii retroactiv. Dacă nu, banii se reîntorc la bugetul Camerei Deputaţilor„, a spus şi Niculae Mircovici.
Procedura a fost stabilită relativ recent, după cazul Mihail Boldea, când deputaţii s-au trezit că trebuie să plătească leafă unui coleg care nu face nimic pentru banii ăştia, în condiţiile în care casa şi masa îi sunt asigurate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Ca să corecteze această anomalie, regulamentul a fost modificat astfel încât plata banilor să fie suspendată până la o hotărâre judecătorească definitivă.
Pe de altă parte, sumele forfetare pentru funcţionarea birourilor parlamentare sunt virate în continuare neexistând posibilitatea suspendării activităţii acestora. „La urma urmelor, acolo lucrează oameni care nu au greşit cu nimic”, a motivat Niculae Mircovici.
Cei opt inculpaţi în Dosarul Transferurilor de fotbalişti – George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu – au fost condamnaţi, la data de 4 martie 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la închisoare cu executare.
Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat, pe 28 aprilie, la un an de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Un complet de cinci judecători i-a respins apelul lui Gheorghe Coman şi a menţinut decizia de condamnare dată de un alt complet al instanţei supreme pe 30 ianuarie 2014, după ce deputatul şi-a recunoscut vinovăţia.
De asemenea, instanţa a respins şi apelul DNA, procurorii solicitând trei ani de închisoare cu executare.
Magistraţii au mai dispus în cazul lui Gheorghe Coman confiscarea sumei de 3.140 lei şi plata a 6.050 lei cheltuieli judiciare către stat.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus pe 16 ianuarie trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a deputatului Gheorghe Coman, fost preşedinte al PC Buzău.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie – decembrie 2013, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice, inculpatul Coman i-a solicitat unui denunţător – în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău (care la nivel politic ‘ar reveni’ PC), diverse servicii, precum şi remiterea unor foloase materiale necuvenite.