Cei 36 de parlamentari din Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (a minorităţii turce) au fost singurii care au votat în favoarea unei propuneri care permitea desfăşurarea şi în alte limbi a campaniei electorale cu condiţia existenţei traducerii în bulgară, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.
Aceasta decizie a fost contestată de liderul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, Liutvi Mestan, care a calificat majoritatea parlamentară drept una ‘antieuropeană’.
Mestan a avertizat că statele în care există o minoritate bulgară ar putea avea aceeaşi atitudine ca cea a Bulgaria faţă de minorităţi. El a fost amendat cu suma de 2.000 de leva (1.000 euro) pentru folosirea limbii turce în timpul unui miting electoral în anul 2013. Liutvi Mestan a atacat însă această decizie în instanţă şi a afirmat că dacă este necesar se va adresa şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
Autorizarea folosirii altor limbi decât bulgara în campania electorală este şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia, care însă nu a fost respectată de Partidul Socialist Bulgar. Acesta a elaborat proiectul noului cod electoral. Socialiştii, care guvernează într-o alianţă cu etnicii turci, au votat acum la fel ca partidele de opoziţie – formaţiunea conservatoare GERB şi ultranaţionaliştii din Ataka.
Cei din urmă au părăsit sală după vot deoarece parlamentarul de etnie turcă Husein Hafsâzov a declarat de la tribuna parlamentului că, în ciuda acestei decizii, partidul său va continua să se simte liber şi să continue calea deschisă de bulgari celebri de etnie turcă, dar şi de Ahmed Davutoglu. Hafsâzov a încercat ulterior să depăşească momentul afirmând că nu s-a referit la ministrul de externe turc, ci la un bulgar cu acelaşi nume care în timpul regimului comunist a făcut închisoare din motive politice legate de faptul că era de etnie turcă.
Reacţia ultranaţionaliştilor bulgari nu a întârziat şi ei au cerut ca procurorul general al Bulgariei să se sesizeze deoarece un parlamentar a recunoscut că serveşte interesele unui alt stat. Scandalul a dus la suspendarea şedinţei parlamentului deoarece după plecare deputaţilor din Ataka şi a mai multor colegi de-ai lor din GERB, în sală nu au rămas suficienţi deputaţi pentru a fi întrunit cvorumul.