Acest acord de sprijin al țării gazdă (Host Nation Support Agreement — HNSA) a fost semnat în septembrie 2014. Conform documentului, NATO va avea dreptul să transporte în Suedia elicoptere, avioane și nave, dar numai la solicitarea guvernului de la Stockholm.
Însă votul din parlament nu a fost lipsit de incidente, din spațiile rezervate publicului fiind auzite proteste, astfel că președintele legislativului a fost nevoit să întrerupă ședința și a cerut intervenția personalului de pază, care a scos din sală șapte femei protestatare, informează Agerpres.
De altfel, aprobarea documentului a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimul moment, întrucât Partidul de Stânga și formațiunea de extremă-dreapta Democrații Suedezi au făcut o alianță inedită împotriva acestei înțelegeri cu NATO. Totuși, în final, colaborarea dintre aceste două partide rivale nu a funcționat cum s-a anticipat și acordul a fost votat, după ce Democrații Suedezi au decis în cele din urmă să voteze pentru.
Citeşte şi NATO îşi finalizează noua strategie de luptă împotriva Rusiei
Suedia a dus încă de pe vremea Războiului Rece o politică de neafiliere la blocurile militare, opinia publică suedeză sprijinind în mod tradițional această politică de nealiniere. Însă de câțiva ani se constată o schimbare a acestei opțiuni. Astfel, într-un sondaj efectuat în luna septembrie, 41% dintre respondenți s-au declarat favorabili unei eventuale aderări la NATO și 39% împotrivă, în timp ce 20% s-au arătat indeciși.