UPDATE 15.30 Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă. Conform unor surse parlamentare, s-au înregistrat 161 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, iar 33 au fost anulate. Votul a fost secret, exprimat prin bile.
Pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu să treacă erau necesare 233 de voturi „pentru”.
Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR s-au abţinut de la vot.
Deputaţii şi senatorii care au semnat moţiunea de cenzură nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
UPDATE 14.39 A început votul moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.
UPDATE ora 13.25 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că PNL şi USR au depus o moţiune „politicianistă, ipocrită, inutilă” care nu este decât „o notă de subsol” la discursul „slab şi răutăcios” al preşedintelui Klaus Iohannis din plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE 13.00 Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri că, deși moțiunea de cenzură depusă de liberali reprezintă un drept constituțional, ea nu mai are obiect.
„Avem un buget care aduce prosperitate și dezvoltare românilor. Avem toate pârghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care românii în decembrie l-au votat într-o proporție covârșitoare. Astăzi, avem ocazia să ne vedem din nou și asta la o lună de la învestirea actualului Guvern. Opoziția a depus o moțiune de cenzură. Este dreptul constituțional al colegilor noștri să facă acest lucru. E greu, totuși, să nu remarc că această moțiune nu-și mai are obiectul”, a spus Grindeanu, în discursul rostit cu ocazia dezbaterii moțiunii.
El a adăugat că se aștepta la o „abordare profesionistă” din partea PNL, fiind vorba de „lucruri serioase”.
UPDATE 12.59 Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, că a înţeles „emoţia şi supărarea” provocate de OUG 13 privind justiţia, iar Guvernul nu va mai iniţia astfel de acte, urmând să fie un Cabinet „al dialogului şi al consultării publice”.
„Am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care OUG 13 le-au generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis democratic că nu identifică binele general în acea ordonanţă”, a afirmat premierul.
El a dat, în Parlament, asigurări că „nu va mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern”.
UPDATE 12.33 Ședința de plen comun a Parlamentului, în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu, a început.
Moțiunea, intitulată „Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, a fost citită luni în plenul Parlamentului, iar miercuri urmează să fie dezbătută și votată.
Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari. Votul va fi secret cu bile.
La începutul ședinței erau prezenți 379 de parlamentari.
Transmisiune ÎN DIRECT de la dezbateri
Dezbaterea moţiunii de cenzură va începe la ora 12.00, în plenul reunit, unde Sorin Grindeanu va susţine şi un discurs. Votul va avea loc după aproximativ două ore de dezbateri.
Moţiunea a fost iniţiată de PNL, liberalilor alăturându-se şi USR. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu conţine o serie de critici dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE, pe care PNL şi USR o acuză de legalizarea furtului prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.
”Renunţaţi la legalizarea furtului în România (…) Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, se arată în textul moţiunii de cenzură.
Liberalii au anunţat că vor vorbi pentru susţinere şi cu „oameni de bună credinţă, care nu doresc salvarea corupţilor prin legi date în Parlament pentru ei” din UDMR, PSD şi ALDE. UDMR a anunţat însă că nu vor participa la votul moţiunii şi vor rămâne în bănci.
Singurii care s-au alăturat oficial demersului PNL-USR este PMP. „Vreau să se înţeleagă foarte bine că nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnături pentru moţiunea de cenzură”, a anunţat săptămâna trecută preşedintele PMP, Traian Băsescu.
Sorin Grindeanu afirma duminică, într-o emisiune televizată, că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă. „Este o modalitate democratică, noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare pentru că acea moţiune nu va trece”, a afirmat Sorin Grindenau.
El a precizat, luni, că va avea în Parlament şi un discurs prin care se va adresa persoanelor care au contestat măsurile Guvernului din ultima perioadă.
”O să vedeţi mâine în discursul pe care o să-l am la moţiunea de cenzură. E un moment important, deşi substanţa moţiunii până la urmă – ordonanţa în sine – a fost retrasă şi o să-mi spun punctul de vedere mâine în discursul pe care o să-l am legat de acest subiect şi de ceea ce înseamnă moţiunea de cenzură”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, întrebat fiind dacă îşi va cere scuze oamenilor pentru ceea ce s-a întâmplat legat de OUG 13.
Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi „pentru”. PNL, USR şi PMP au, împreună, 168 de voturi.