Parlamentul din Ungaria susţine Consiliul naţional secuiesc. Ce prevede iniţiativa adoptată în unanimitate

Parlamentul de la Budapesta a aprobat marţi o rezoluţie ce vizează susţinerea iniţiativei europene lansate de Consiliul naţional secuiesc (SNT) privind protejarea regiunilor naţionale. Deşi a fost propunerea unui partid de opoziţie, iniţiativa a fost votată în unamimitate inclusiv de partidele de guvernământ.
Romania TV
25 feb. 2020, 14:18
Parlamentul din Ungaria susţine Consiliul naţional secuiesc. Ce prevede iniţiativa adoptată în unanimitate

Iniţiativa a fost lansată de partidul ecologist de opoziţie LMP („Politica poate fi altfel”) şi a fost susţinută de partidele de guvernământ Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP), precum şi de partidul conservator de opoziţie Jobbik şi de socialişti. 

Propunerea a fost adoptată unanim, cu 158 de voturi pentru, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Decizia are o importanţă simbolică în contextul în care 2020 a fost declarat an al coeziunii naţionale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se arată în rezoluţie.

Din document reiese că Parlamentul ungar salută iniţiativa SNTdenumită „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”. Aceasta are ca scop convingerea oficialilor Uniunii Europene să acorde o atenţie specială regiunilor ale căror caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase şi etnice sunt diferite de cele ale regiunilor învecinate.

Potrivit sursei citate, Parlamentul de la Budapesta îi îndeamnă totodată pe maghiarii din interiorul şi din exteriorul Ungariei să sprijine această iniţiativă prin semnarea ei. Pentru ca iniţiativa lansată la 7 mai 2019 să aibă succes, trebuie strânse cel puţin un milion de semnături din şapte state membre, până la data de 7 mai.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012 şi reprezintă un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Prin acest instrument, cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile pentru a cere Comisiei Europene să ia măsuri privind o chestiune pe care o consideră importantă.

Ce importanţă are Tratatul de la Trianon pentru România

Tratatul de la Trianon are o semnificație aparte pentru români. În data de 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Tratatul de la Trianon a fost semnat de 16 state care luptaseră de partea Antantei, pe de o parte, și de Ungaria. Documentul stabilea granițele Ungariei și recunoștea Unirea Transilvaniei cu România, așa cum fusese ea stabilită la 1 Decembrie 1918, potrivit Rfi.

În schimb, în Ungaria, acest tratat este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu. Însă părțile din teritoriu pierdute de Ungaria erau locuite de populații nemaghiare, de aceea, în regiune, acest tratatat este considerat de mulți istorici drept un act de Justiție.

Citeşte şi: Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba: „Ungaria preia din atribuţiile statului român în Transilvania”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători