Ancheta parlamantară va începe în câteva zile şi se va încheia la sfârşitul lunii martie.
Deficitul bugetar pe 2009 a fost estimat în primă fază la 4,4% în anul respectiv, când la putere se afla partidul Noua Democraţie, şi a fost revizuit în scurt timp la 6%, iar înainte de alegerile din octombrie la 9%.
După victoria partidului PASOK în algeri, deficitul bugetar a fost revizuit în urcare de încă două ori, la 13,6% şi 15,4%.
Ancheta cerută de Parlament ar viza o posibilă creştere artificială a deficitului bugetar de către guvernul PASOK.
Revizuirea repetată a deficitului până la un nivel foarte ridicat a evidenţiat partenerilor din zona euro amploarea problemelor fiscale din Grecia şi a alimentat criza datoriilor suverane.
În septembrie, doi foşti angajaţi ai Autorităţii Statistice din Grecia (Elstat) l-au acuzat pe şeful instituţiei, Andreas Georgiou, că a „umflat” datele privind deficitul la presiunile guvernului PASOK condus de premierul George Papandreou, care încerca să justifice noi măsuri dure de austeritate.
„Deficitul a fost umflat pentru a justifica măsurile dure de austeritate impuse Greciei pentru pachetul de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI, semnat în mai 2010. Oficialii UE, FMI şi BCE au încercat să creeze impresia că deficitul bugetar al Greciei este mai mare decât cel al Irlandei, care se situa la 14% în 2009 şi a ajuns la 32% în 2011”, a afirmat Zoe Georganta, unul din cei doi oficiali, în septembrie în faţa Parlamentului.
Georgiou, un statistician care a lucrat şi pentru FMI, este deja anchetat de autorităţi în privinţa acestor acuzaţii, dar împotriva sa nu au fost formulate acuzaţii şi se află încă în funcţie.