Parlamentul European a cerut marți activarea ‘imediată’ a procedurii de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite AFP, citată de Agerpres.
Într-o rezoluție adoptată cu 395 de voturi și 200 împotrivă, Parlamentul European subliniază totodată că ‘voința exprimată de poporul (britanic) trebuie să fie pe deplin și cu scrupulozitate respectată’.
La rândul lui, premierul demisionar David Cameron anunţă că nu va declanşa negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE în această fază. El a declarat luni, în Camera Comunelor, că Londra nu va invoca în acest stadiu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, relatează AFP.Guvernul britanic nu va invoca artocolul 50 pentru moment (…). Aceasta este decizia noastră suverană şi revine Marii Britanii şi numai ei să decidă acest lucru”, a mai spus Cameron.
Nu este însă şi rezultatul cel mai bun pentru Marea Britanie, după cum a recunoscut Cameron, care a precizat că, şi în acest caz, decizia de la referendum trebuie să fie respectată şi implementată „în cel mai bun mod posibil”.
Nu în ultimul rând, Cameron a ţinut să precizeze că nu vor fi modificări imediate privitoare la cetăţenii europeni care trăiesc în regat la ora actuală.
Numele succesorului său, după ce acesta va demisiona, va fi făcut cunosut cel mai târziu la începutul lunii septembrie.
PE cere guvernului britanic să respecte decizia democratică a poporului printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere — prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite începerea rapidă a negocierilor de retragere.
Pentru a preveni nesiguranța care afectează pe toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii Europene, premierul britanic trebuie să-i informeze despre rezultatul referendumului pe participanții la Consiliul European din 28-29 iunie pentru a începe cât de curând posibil procedura de retragere și negocierile.
Eurodeputații reamintesc faptul că Parlamentul European trebuie să își dea consimțământul pentru acordul de retragere și pentru orice formă de relație în viitor, conform tratatelor, și că trebuie să fie implicat pe deplin în toate etapele procedurilor viitoare.
Pe de altă parte, PE cere Consiliului să modifice ordinea președințiilor Consiliului UE pentru a împiedica procesul de retragere să afecteze gestionarea activităților actuale ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit să preia președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2017.
Membrii PE subliniază că provocările actuale necesită reforme pentru a face Uniunea Europeană ‘mai bună și mai democratică’ și pentru ‘a realiza ceea ce așteaptă cetățenii’. ‘Unele state membre pot alege să se integreze mai încet și mai puțin, dar nucleul UE trebuie consolidat, iar soluțiile a la carte trebuie evitate’, se mai arată în textul rezoluției PE.