Cu 480 de voturi pentru şi 159 contra, eurodeputaţii au adoptat marţi compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani. Directiva va deveni lege abia după ce va fi aprobată şi de statele membre şi publicată în monitorul oficial, ceea ce ar urma să se întâmple în săptămânile următoare.
Atât ecologiştii cât şi de producătorii de OMG-uri au criticat rezultatul votului din Parlamentul European. Potrivit ecologiştilor noua directivă nu este suficient de robustă în timp ce reprezentanţii producătorilor de OMG s-au declarat nemulţumiţi că statele membre UE vor putea interzice OMG-urile din motive neştiinţifice. De asemenea, EuropaBio, care reprezintă producători de OMG precum Syngenta şi Monsanto, a apreciat că soluţia de compromis a trimis un semnal negativ pentru companiile interesate să investească în Europa. ‘Acesta este un semnal de oprire pentru inovaţia în Europa’, a declarat preşedintele EuropaBio, Jeff Rowe.
Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă însă multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.