Parlamentul European a votat împotriva controversatei legi ACTA, care viza să combată pirateria pe Internet. 478 de membri ai Parlamentului European au votat împotriva ACTA, 39 au votat pentru, iar 165 s-au abţinut.
Comisarul pentru Comerţ al UE, Karel De Gucht, a declarat însă că lupta cu pirateria pe Internet va continua, Comisia Europeană va căuta şi alte răspunsuri. Primul ar putea veni chiar de la Curtea Europeană de Justiţie, care poate să se pronunţe dacă
În esenţă, prin proiectul de lege s-a urmărit să se combată pirateria online, însă mulţi dintre utilizatorii de Internet au argumentat că o astfel de lege ar ameninţa libertatea online.
Tratatul ACTA a fost semnat de către 22 din cei 27 de membri ai Uniunii Europene, însă actul nu a fost ratificat oficial. În afara spaţiului UE, tratatul a primit sprijinul Statelor Unite, Australiei, Canadei, Japoniei, Noii Zeelande, Coreei de Sud, Marocului şi Singapore. Dar în urma numeroaselor proteste, unele ţări s-au abţinut de la a mai susţine tratatul ACTA.
Dar lupta pentru combaterea pirateriei pe Internet va continua, Comisia Europeană urmând să caute alte răspunsuri la problema libertăţii online. Primul ar putea veni din partea Curţii Europene de Justiţie, care va stabili dacă acest acord atinge drepturile fundamentale al cetăţenilor UE, inclusiv libertatea de expresie.