Parlamentul European a votat bugetul UE pentru 2018

Parlamentul European a adoptat, joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles, bugetul Uniunii Europene pentru 2018, al cărui raportor a fost eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PMP).
Iulian Tudor
30 nov. 2017, 12:52
Parlamentul European a votat bugetul UE pentru 2018

Votul din această sesiune plenară vine după ce în data de 18 noiembrie delegația Parlamentului European, condusă de Siegfried Mureșan în calitate de negociator-șef, a ajuns la un acord cu cea a Consiliului UE privind forma finală a bugetului. Votul de vineri a fost de 295 voturi pentru (majoritatea de la populari, ALDE și verzi), 154 împotrivă și 197 de abțineri.

Valoarea Bugetului UE din 2018 este de 160,1 miliarde de euro. Față de propunerea inițială a Comisiei Europene, bugetul UE din 2018 în forma finală prevede creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare, siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

Valoarea totală a fondurilor structurale și de coeziune din bugetul pentru 2018 se ridică la 46 miliarde de euro, fiind vorba de o creștere de 54% față de cele 30 de miliarde euro prevăzute la acest capitol în 2017. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a arătat, într-o declarație pentru jurnaliștii români, că această creștere este motivată de faptul că statele europene au avansat cu procesul de absorbție al fondurilor prevăzute în cadrul exercițiului bugetar 2014-2020, iar pentru 2018 se așteaptă o accelerare a absorbției fondurilor europene, inclusiv în țara noastră.

„Până acum rata de absorbție în multe state europene, și în România, a fost mică, acum în sfârșit autoritățile de management sunt acreditate, se pare că începem să reușim să absorbim fonduri, de aceea prioritatea zero pentru mine a fost ca în anul 2018 UE să aibă suficiente fonduri în casă pentru a putea plăti beneficiarii de fonduri UE imediat ce aceștia trimit fondurile la decontare. Nu vreau ca un IMM, un ONG, sau trei tineri întreprinzători care au o idee de afacere să aștepte 3-4 luni pentru plata unei facturi, vrem ca aceste fonduri să plătite imediat, iar prin punerea la dispoziție a acestei sume mari, 46 de miliarde de euro, cred că am creat premizele pentru ca beneficiarii de fonduri UE din România să își primească fondurile imediat. După cum știți, România are puse la dispoziție 32 miliarde euro fonduri structurale și de coeziune pentru 2014-2020 și 8 miliarde euro pentru agricultură. Banii pentru agricultură vin automat în fiecare an, 1,1 miliarde euro în fiecare an pentru subvenții”, a evidențiat Mureșan.

Față de propunerea inițială a Comisiei Europene, bugetul UE din 2018 în forma finală adoptată vineri de PE mai prevede creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare, siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

De asemenea, bugetul adoptat de PE mai prevede creșteri de alocări pentru agențiile EUROPOL și EUROJUST, precum și pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), care stabilește acordarea dreptul de azil pentru refugiații intrați în spațiul UE.

Totodată, semnificativ pentru bugetul UE pentru 2018 este reducerea fondurilor de preaderare destinate Turciei cu suma de 105 milioane de euro, respectiv punerea în rezervă a alte 70 de milioane de euro din totalul anual de circa 570 milioane euro fonduri preaderare de care trebuia să beneficieze Ankara, ca răspuns față de încălcările de către administrația Erdogan a drepturilor omului și a libertăților democratice. „Considerăm că în Turcia în momentul de față libertatea presei, libertatea de exprimare sunt îngrădite, drepturile omului nu sunt garantate, Turcia nu respectă standardele democratice europene, activitatea ONG-urilor este îngreunată. Aceste lucruri nu pot trece neobservate în Europa și de aceea am decis să reducem fondurile destinate Turciei (…) Cei 70 de milioane de euro îi blocăm și îi vom elibera doar dacă Turcia îndeplinește condiții pe care UE le va stabili în următoarele săptămâni legate de statul de drept, drepturile omului, libertatea presei, libertatea de expresie, independența și autonomia completă a ONG-urilor ce activează în Turcia”, a subliniat eurodeputatul Mureșan, pentru jurnaliștii români.

În urma propunerilor lui Mureșan, Bugetul UE 2018 mai cuprinde și câteva noutăți, printre care finanțarea, în premieră, cu 12 milioane de euro a Programului de acordare a unui bilet gratuit de tren, valabil timp de o lună în 30 de țări europene, pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa, precum și finanțarea cu 1,2 milioane de euro a proiectului-pilot privind finanțarea unui program tip „Erasmus” pentru tineri jurnaliști și specialiști în comunicare, marketing și IT din Europa.

Alte inițiative ale lui Mureșan, primul europarlamentar român care a fost raportor PE pentru bugetul anual al UE, s-au concretizat în finanțarea cu 1,1 milioane de euro a acțiunii pregătitoare privind combaterea propagandei și dezinformării venite dinspre Federația Rusă, dar și alocarea a 3 milioane de euro pentru comunicare strategică în vederea combaterii știrilor false (fake news) și a dezinformării.

Bugetul UE pentru 2018 pe componente este structurat în felul următor — creștere economică inteligentă și favorabilă incluziunii: 77,534 de miliarde de euro; Competitivitate pentru creștere economică și locuri de muncă: 22,001 miliarde de euro; Coeziune economică socială și teritorială: 55,532 de miliarde de euro; Creștere sustenabilă (resurse naturale): 59,285 de miliarde de euro; Securitate și cetățenie: 3,493 miliarde de euro; Europa Globală: 9,569 miliarde de euro; Administrație: 9,666 miliarde de euro; Instrumente speciale: 567 de milioane de euro.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Alte mari surprize aduse de vreme. Ce zone vor fi afectate
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin