Parlamentul European a votat marți: recomandă primirea imediată României și Bulgariei în spaţiul Schengen, fără legătură cu raportul MCV. Practic, eurodeputaţii au aprobat raportul supus la vot cu 514 voturi „pentru”, 107 „împotrivă” şi 38 de abţineri.
Comisia LIBE a adoptat raportul cu argumentele pentru aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, potrivit site-ul oficial al PE.
Rezoluția este non-legislativă și recomandă Consiliului UE să ia o decizie promptă și pozitivă pentru a permite accesul celor două state la spațiul de liberă circulație.
În iunie 2011, Parlamentul European a sprijinit aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a reiterat poziția de mai multe ori.
România și Bulgaria au aplicat parțial regulile Schengen, arată PE. Decizia finală pentru ca cele două țări să devină membre trebuie luate în unanimitate de statele Uniunii Europene.
Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa, săptămâna trecută, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii, subliniind că „mai sunt eforturi de făcut”.
„Din punct de vedere tehnic, ştim că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile şi cred că acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care România este tratată ca şi celelalte state membre ale UE”, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă, salutând declaraţia preşedintelui CE.
Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunţa la sfârşitul lui noiembrie publicaţia bulgară 24 Chasa, citând afirmaţii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.