Parlamentul European cere un control mai strict al exporturilor de arme. România şi Bulgaria, exemple negative

Parlamentul European le cere statelor membre ale Uniunii Europene să instituie un control mai strict al exporturilor de arme, declarându-se şocat de cantitatea de arme fabricate în UE şi găsite în posesia organizaţiei teroriste Stat Islamic din Siria şi Irak. PE indică Bulgaria şi România drept ţări care nu au reuşit să se asigure în mod eficient că licenţele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriţi, se arată într-o rezoluţie adoptată de legislativul european.
Romania TV
15 nov. 2018, 19:24
Parlamentul European cere un control mai strict al exporturilor de arme. România şi Bulgaria, exemple negative

Într-o rezoluţie aprobată miercuri, Parlamentul European subliniază că statele membre au eşuat în mod sistematic în aplicarea criteriilor stabilite privind cine poate obţine o licenţă de export de arme. Eurodeputaţii au cerut, în acest context, un mecanism care să aplice sancţiuni statelor care încalcă aceste reguli.

Rezoluţia salută deciziile Germaniei şi Olandei de a stopa vânzările de arme către Arabia Saudită, criticând în schimb state membre care nu au luat încă această măsură şi chemând la un embargou împotriva tuturor celorlalte ţări din coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yemen.

În rezoluţie, Parlamentul European s-a declarat „șocat de cantitatea de arme și muniții fabricate în UE, găsite în posesia Daesh în Siria și în Irak; ia act de faptul că Bulgaria și România nu au reușit să aplice în mod eficace poziția comună în ce privește retransferurile care contravin certificatelor de utilizator final; invită toate statele membre să refuze transferuri similare în viitor, în special către SUA și Arabia Saudită, și invită SEAE și statele membre, în special Bulgaria și România, să explice, în contextul COARM, dar și în public în fața Subcomisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului (SEDE), ce măsuri au fost luate în această privință”.

Potrivit rezoluţiei, exporturile de nave de război au contribuit la întărirea blocadei asupra Yemenului, în timp ce avioanele şi bombele au fost esenţiale în campania aeriană, provocând suferinţe a căror victimă le este populaţia acestei ţări.

În document, legislativul european subliniază că regulile comune în materie de export de arme sunt esenţiale pentru evitarea încălcării drepturilor omului şi prevenirea folosirii armelor fabricate în Europa împotriva forţelor armate europene.

Europarlamentarii au evidenţiat unele situaţii particulare, precum faptul că majoritatea exporturilor de arme către Arabia Saudită primesc undă verde din partea statelor UE, deşi încalcă şase din opt criterii prevăzute în Poziţia Comună a UE privind controlul armelor, subminând astfel întregul efort european de control.

Pentru a evita riscul ca armele să ajungă în mâini greşite, Parlamentul European le solicită tuturor statelor membre ‘să refuze transferuri similare în viitor, mai ales către SUA şi Arabia saudită’.

Rezoluţia privind controlul exporturilor de arme a fost aprobată cu 427 voturi pentru, 150 contra şi 97 abţineri.

‘Exporturile de arme nu stabilizează ţări străine sau regiuni, nici nu ajută la crearea păcii. Armele amplifică conflicte. În Yemen, arme europene sunt fundamental responsabile pentru războiul care are loc. Poziţia Comună privind exportul de arme trebuie implementată eficient. Aceasta include, printre altele, un mecanism de sancţiuni’, a arătat raportoarea Sabine Losing (GUE/NGL).

Potrivit celui de-al 19-lea raport anual privind exportul de arme, Uniunea Europeană este cel de-al doilea furnizor de arme din lume (27% din exporturile globale), după SUA (34%) şi înaintea Rusiei (22%).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cum fac românii mai mulți bani. Metoda e imbatabilă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Acord Rusia-Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din Kursk
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!