Asociaţia Vier Pfoten salută acest rezultat și, în mod special, solicitarea parlamentarilor europeni ca toate animalele din spațiul UE să fie identificate și înregistrate de către statele membre.
Până acum, Comisia Europeană făcea o diferență substanțială între animalele sălbatice și cele aflate în captivitate. De acum încolo, animalele fără stăpân nu vor mai fi definite ca „animale sălbatice”, ci vor face parte dintr-o nouă categorie, cea a „animalelor fără stăpân din specii domestice”.
„Este crucial ca animalele abandonate sau fără stăpân să nu mai fie sub incidența categoriei „animale sălbatice” pentru a fi evitată eradicarea în masă a acestora. Câinii trebuie considerați ca animale domestice, chiar și în cazul în care nu se află sub control uman direct”, transmite Vier Pfoten într-un comunicat de presă.
„Nu acceptabil nici să creezi o distincție arbitrară în definirea câinilor, ignorând tradiționala categorisire biologică a animalelor, și nici să creezi un „sistem de dublă clasă” pentru câini, care să depindă de existența sau nu a unui stăpân. Acest lucru contrazice inclusiv Tratatul de la Lisabona, care definește animalele ca ființe care simt”, explică Dr. Marlene Wartenberg, director al biroului de politici europene al Vier Pfoten de la Bruxelles.
„Mai mult, o asemenea distincție ilogică ar duce la neclarități legislative atunci când se pune problema aplicării normelor în întreaga Europă”.
Un alt mare câștig pentru bunăstarea animalelor este acela că parlamentarii europeni au votat și în favoarea unui amendament ca obligă statelor membre, inclusiv România, să creeze un sistem de identificare și înregistrare a câinilor până la 1 ianuarie 2018 și să prezinte un raport despre acest sistem, mai spune asociaţia. Până în iunie 2019, Comisia Europeană va face public un raport extins privind experiența căpătată de statele membre în crearea acestor baze de date și, pe baza acestui raport, va prezenta standardele minime privitoare la functționarea acestor sisteme.
Noua lege prevede totodată obligația persoanelor sau adăposturilor care de câini să identifice și să înregistreze animalele, ca principiu de bază al „deținerii responsabile”, principiu susținut de Vier Pfoten.
„Votul Parlamentului European machează un progres către viitorul sistem de trasabilitate a câinilor, o îmbunătățire a sănătății animalelor și oamenilor, și către o mai bună protecție a animalelor. Noile obligații vor întări principiul deținerii responsabile a animalelor”, conchide Marlene Wartenberg.