”Raportul despre bolile netransmisibile”, adoptat cu o majoritate covârșitoare de 578 de voturi (din 705) în sesiunea plenară din 13 octombrie, propune diverse acțiuni pentru prevenirea și reducerea prevalenței bolilor netransmisibile în UE.
Scopul acțiunilor propuse este de a reduce impactul negativ al acestor boli asupra sistemelor de sănătate publică și calității vieții cetățenilor. Referitor la țigaretele electronice, raportul Parlamentului European precizează: ”Considerăm că țigările electronice i-ar putea ajuta pe unii fumători să renunțe progresiv la fumat; considerăm, în același timp, că țigările electronice nu ar trebui să fie atractive pentru minori și nefumători”.
Totodată, Parlamentul European consideră că ”implementarea unor practici bazate pe dovezi, inovarea cu privire la tehnologii, medicamente și practici de sănătate publică precum și politicile de reducere a riscurilor sunt cruciale pentru a asigura prevenția, eliminarea și reducerea factorilor de risc, detectarea timpurie, managementul mai bun al bolilor și integrarea unor tratamente mai noi, mai accesibile și mai bune pentru bolile netransmisibile”.
Ciprian Boboi, președintele AIV: ”Parlamentul European recunoaște rolul important pe care îl pot juca țigările electronice pentru reducerea riscurilor asociate fumatului. Acest lucru trebuie să constituie un nou punct zero în strategiile anti-fumat atât din România cât și la nivelul Uniunii Europene, în cadrul procesului de revizuire a Directivei Europene a tutunului. Poate că ar fi momentul ca și Ministerul Sănătății din România să calce pe urmele altor țări europene și să introducă programe de informare cu privire la riscurile și beneficiile țigărilor electronice si altor produse alternative comparativ cu fumatul.. Este foarte important ca prejudecățile existente la adresa țigărilor electronice să fie lăsate la o parte, iar potențialul lor dovedit științific să fie folosit în beneficiul persoanelor fumătoare.”
AIV dorește să atragă atenția asupra acestor prevederi ale raportului Parlamentului European tuturor autorităților și instituțiilor din România însărcinate cu lupta împotriva fumatului. Este a doua oară când Parlamentul European recunoaște potențialul țigaretelor electronice ca metodă de combatere a fumatului, prima fiind în 2021 in cadrul Planului European Anti Cancer. Alte instituții occidentale cum ar fi Haut Conseil de la Sante Publique din Franța în 2019, Conseil de Sante Publique din Belgia în 2022, și Ministerul Sănătății din Canada în 2023, au recunoscut potențialul vapingului ca metodă de luptă împotriva tabacului. Ministerul Sănătății Publice din Anglia a anunțat în aprilie 2023 programul ”Swap To Stop” prin care peste de un milion de fumători din Marea Britanie vor primi un kit care conține o țigaretă electronică și arome, pentru a renunța la fumat prin trecerea la vapat.