Parlamentul European şi Comisia Europeană vor fi consultate privind Codul de conduită al parlamentarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Parlamentul European, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția vor fi consultate în legătură cu Codul de conduită a parlamentarilor, iar el va fi în fruntea delegaţiei de parlamentari care va discuta cu aceste instituţii, informează Mediafax.
Romania TV
09 dec. 2013, 16:29
Parlamentul European şi Comisia Europeană vor fi consultate privind Codul de conduită al parlamentarilor

El a respins, astfel, criticile ANI aduse Codului de conduită potrivit cărora, legea îi îngrădeşte dreptul de a face constatări privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.

Întrebat despre criticile aduse de ANI, Zgonea a răspuns: „Nu este aşa ceva. Au dat un comunicat, este dreptul lor. Eu îmi păstrez angajamentul pe care l-am făcut prin MCV că acest cod va fi ataşat statutului deputaţilor şi senatorilor şi pe cale de consedinţă este normal să fie un proiect de lege şi nu un proiect de hotăârre ca să aibă putere”.

Zgonea a adăugat că îşi păstrează şi angajamentul că acest cod de conduită nu va fi promovat decât în eventualitatea în care va fi acceptat de PE, Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană.

„Este un proces lung, abia am depus această iniţiativă, urmând să ne deplasăm la Strasbourg şi să avem o discuţie cu Comisia de la Veneţia, la PE, la CE şi cred că nu este o decizie de astăzi pe mâine. Important este că am arătat voinţă, că toţi liderii grupurilor parlamentare s-au uitat pe el şi vor desemna câte un coleg care se va deplasa, în fruntea delegaţiei voi fi eu când se va discuta acest cod de conduită”, a mai spus Zgonea.

„Gândul” relata, vineri, că într-un proiect de lege asumat iniţial prin semnătură de toţi liderii grupurilor politice din Parlament, aleşii au strecurat un paragraf pe care, suspectează Agenţia Naţională de Integritate, ar vrea să îl folosească pentru a supune la vot pierderea mandatului în caz de incompatibilitate sau de conflict de interese. Revocarea unui parlamentar care a primit în instanţă o decizie ar urma, în această situaţie, să fie opţională, lăsându-se la latitudinea colegilor.

Legea înfierată de ANI, pentru „posibilitatea Parlamentului de a aprecia asupra interdicţiei aplicabile unui deputat sau senator, prin lipsirea de efecte a unei hotărâri judecătoreşti”, aşa cum se arată în punctul de vedere trimis astăzi ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, îi ia, brusc, prin surprindere şi pe cei care au semnat-o, potrivit „Gândul”.

Paragraful criticat de ANI este un articol din Codul de Conduită al parlamentarilor care ar urma să fie o anexă la Statutul deputaţilor şi senatorilor, după votul din plen. Prin acest Cod, dincolo de „ţinuta decentă” a aleşilor, se arată că „sfera incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese” este stabilită „exclusiv prin capitolul IV” din Statutul deputaţilor şi senatorilor.

Reducerea exclusiv la prevederile Statutului, susţine ANI, limitează mult riscurile pe care un parlamentar găsit incompatibil sau în conflict de interese le-ar întâmpăina. Statutul prevede analizarea într-o comisie parlamentară a situaţiei şi luarea unei decizii în plen.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre