El a respins, astfel, criticile ANI aduse Codului de conduită potrivit cărora, legea îi îngrădeşte dreptul de a face constatări privind incompatibilităţile şi conflictele de interese.
Întrebat despre criticile aduse de ANI, Zgonea a răspuns: „Nu este aşa ceva. Au dat un comunicat, este dreptul lor. Eu îmi păstrez angajamentul pe care l-am făcut prin MCV că acest cod va fi ataşat statutului deputaţilor şi senatorilor şi pe cale de consedinţă este normal să fie un proiect de lege şi nu un proiect de hotăârre ca să aibă putere”.
Zgonea a adăugat că îşi păstrează şi angajamentul că acest cod de conduită nu va fi promovat decât în eventualitatea în care va fi acceptat de PE, Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană.
„Este un proces lung, abia am depus această iniţiativă, urmând să ne deplasăm la Strasbourg şi să avem o discuţie cu Comisia de la Veneţia, la PE, la CE şi cred că nu este o decizie de astăzi pe mâine. Important este că am arătat voinţă, că toţi liderii grupurilor parlamentare s-au uitat pe el şi vor desemna câte un coleg care se va deplasa, în fruntea delegaţiei voi fi eu când se va discuta acest cod de conduită”, a mai spus Zgonea.
„Gândul” relata, vineri, că într-un proiect de lege asumat iniţial prin semnătură de toţi liderii grupurilor politice din Parlament, aleşii au strecurat un paragraf pe care, suspectează Agenţia Naţională de Integritate, ar vrea să îl folosească pentru a supune la vot pierderea mandatului în caz de incompatibilitate sau de conflict de interese. Revocarea unui parlamentar care a primit în instanţă o decizie ar urma, în această situaţie, să fie opţională, lăsându-se la latitudinea colegilor.
Legea înfierată de ANI, pentru „posibilitatea Parlamentului de a aprecia asupra interdicţiei aplicabile unui deputat sau senator, prin lipsirea de efecte a unei hotărâri judecătoreşti”, aşa cum se arată în punctul de vedere trimis astăzi ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, îi ia, brusc, prin surprindere şi pe cei care au semnat-o, potrivit „Gândul”.
Paragraful criticat de ANI este un articol din Codul de Conduită al parlamentarilor care ar urma să fie o anexă la Statutul deputaţilor şi senatorilor, după votul din plen. Prin acest Cod, dincolo de „ţinuta decentă” a aleşilor, se arată că „sfera incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese” este stabilită „exclusiv prin capitolul IV” din Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Reducerea exclusiv la prevederile Statutului, susţine ANI, limitează mult riscurile pe care un parlamentar găsit incompatibil sau în conflict de interese le-ar întâmpăina. Statutul prevede analizarea într-o comisie parlamentară a situaţiei şi luarea unei decizii în plen.