Proiectul de lege, prima mare reformă socială a preşedintelui Francois Hollande, trebuie examinat până la 2 aprilie de a doua cameră a Parlamentului, Senatul.
Legea „Căsătoria pentru toţi”a fost din plin susţinută de socialiştii preşedintelui Francois Hollande şi de alţi parlamentari de stânga, precizează presa franceză. În schimb, opoziţia conservatoare, UMP, a contestat vehement proiectul legislativ şi, susţinută de către simpatizanţii săi, a organizat ample proteste de stradă, timp de mai multe luni.
Parlamentul a aprobat deja un articol-cheie care redefineşte instituţia căsătoriei ca fiind „un contract între două persoane”, excluzând formularea clasică „între un bărbat şi o femeie”.
Se presupune că şi Senatul dominat de socialiştii aflaţi la putere va susţine proiectul când va fi supus votului, astfel încât legea căsătoriilor între homosexuali să poată căpăta putere deplină cel mai târziu în luna iunie.
Franţa se va alătura astfel celor 11 ţări care au legalizat până acum acest tip de căsătorie. În Franţa, măsura a fost considerată ca fiind cea mai importantă reformă socială după abolirea pedepsei cu moartea, în 1981.
Legea a întâmpinat însă o opoziţie feroce din partea Bisericii Catolice, precum şi a grupurilor numeroase de musulmani care trăiesc în Franţa, fiind considerată de către acestea un atac la familia tradiţională.
Recentele sondaje de opinie realizate în Franţa pe această temă indică faptul că între 55% şi 60% dintre respondenţi susţin căsătoria între persoanele de acelaşi sex şi aproximativ 50% susţin adopţia de copii de către cuplurile homosexuale.