După cum era de aşteptat, noul guvern a obţinut o majoritate confortabilă de voturi în forul legislativ cu 300 de membri, potrivit AGERPRES.
Desemnat săptămâna trecută de parlament, Papademos, care se află în fruntea unui guvern de tranziţie format din trei partide – socialişti, dreapta conservatoare şi extrema dreaptă – are ca obiectiv ratificarea acordului european de salvare a Greciei din criza datoriei, considerat crucial pentru viitorul ţării.
Înainte de vot, Papademos şi-a exprimat optimismul faţă de capacitatea zonei euro de a depăşi dificultăţile: „Sunt optimist. Zona euro va depăşi dificultăţile de azi în pofida divergenţelor dintre ţări, iar liderii vor lua deciziile necesare pentru a asigura credibilitatea şi stabilizarea sistemului bancar.”
El a subliniat că este necesar un ‘angajament explicit’ al ţării sale faţă de creditori – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – în ce priveşte aplicarea reformelor prevăzute în acordul din 27 octombrie de la Bruxelles privind un al doilea plan de salvare a Greciei.
‘Avem sarcina de a aplica politica necesară pentru ca, atunci când zona euro va ieşi din criză, Grecia să se afle în eurozonă’ – a punctat el, adăugând că ‘nu există soluţii-minune’.
De profesie economist, Lucas Papademos a fost vicepreşedinte al BCE în perioada 2002-2010. În calitate de fost guvernator al Băncii Centrale a Greciei, între anii 1994 şi 2002, Papademos a monitorizat eforturile ţării de aderare la zona euro. Papademos a devenit consilier al lui Papandreou după ce-a părăsit postul de la BCE.
Fostul premier grec, Giorgios Papandreou şi-a dat demisia pe 9 noiembrie. Liderul executivului de la Atena a luat această decizie pentru a facilita formarea şi instalarea unui nou guvern interimar de coaliţie.