UPDATE: Iordache, declaraţii contradictorii privind şedinţa desfăşurată prin telefon: Au fost 9 voturi „pentru” / Nu s-a votat nimic / A fost o şedinţă informală / Există o stenogramă
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a dat, marţi, declaraţii contradictorii presei cu privire la şedinţa Biroului Permanent desfăşurată luni prin telefon, afirmând mai întâi că s-a dat un vot pentru stabilirea sesiunii extraordinare marţi, apoi negând că s-a votat ceva în timpul acelei discuţii, fiind una „informală”, pentru ca în final să afirme că ea a avut cvorum, iar o stenogramă oficială poate fi consultată la Secretariatul General.
Întrebat despre Biroul Permanent desfăşurat luni, prin telefon, Florin Iordache a explicat din nou că a fost doar o şedinţă pentru a stabili data exactă a sesiunii, nu pentru a convoca efectiv sesiunea, lucru făcut de preşedintele forului, Liviu Dragnea. Întrebat dacă s-a dat un vot pentru stabilirea zilei de marţi, el a răspuns afirmativ, precizând cum s-au poziţionat partidele în timpul discuţiei.
„Au fost împotrivă colegii de la PNL, au fost pentru convocarea plenului toţi colegii de la PSD cu care s-a vorbit, am un coleg care nu mi-a răspuns la telefon, colegul de la PMP şi UDMR. (…) Au fost nouă voturi pentru, două voturi împotrivă şi trei colegi nu au răspuns”, a spus Iordache.
a insitenţele presei, care i-a spus că anterior dăduse chiar un rezultat al votului, el a ignorat întrebarea. „Da, v-am spus, telefonic secretarul general a discutat. (…) În urma consultării a fost stabilită data de astăzi”, a continuat el să explice.
Iordache a fost întrebat dacă această şedinţă a avut şi cvorum, el confirmând: „Bineînţeles!”.
„Există o stenogramă, este consemat regulamentar poziţia fiercărui coleg. (…) Stenograma e la Secretariatul General”, a mai spus Iordache.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a declarat marţi, de la tribuna plenului, că deputaţii au fost convocaţi în mod „regulamentar şi constituţional” la sesiunea extraordinară, în condiţiile în care membrii Biroului Permanent şi liderii de grup au fost sunaţi luni, iar „cu o majoritate covârşitoare”, s-a decis programul forului legislativ.
UPDATE: Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD) a declarat marţi, de la tribuna plenului, că deputaţii au fost convocaţi în mod „regulamentar şi constituţional” la sesiunea extraordinară, în condiţiile în care membrii Biroului Permanent şi liderii de grup au fost sunaţi luni, iar „cu o majoritate covârşitoare”, s-a decis programul forului legislativ.
„Ieri, când Camera Deputaţilor a fost sesizată cu această ordonanţă, noi aveam cinci zile în care obligatoriu trebuia să ne întrunim. Aici nu e dacă vrem sau nu vrem, potrivit articolului 115 trebuia să ne întâlnim. În urma apelului secretarului general, telefonic, la membrii Biroului Permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare a membrilor BP şi a liderilor de grup s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă azi, la ora 15.00, lucru pe care l-am făcut”, a spus Florin Iordache.
UPDATE Ludovic Orban, preşedintele PNL, l-a criticat, marţi, pe Liviu Dragnea pentru că a absentat de la şedinţa de Birou Permanent al Camerei Deputaţilor pe care el însuşi a convocat-o în vederea sesiunii extraordinare, spunând că liderul PSD arată că are obrazul mult mai gros decât prevede legea şi a intrat în concediu după ce a făcut mişto de parlamentari.
”Eu astăzi sunt prezent la Parlament, deşi nu sunt parlamentar, în timp ce cel care trebuia să fie la Parlament, preşedintele Camerei Deputaţilor, arată că are obrazul mult mai gros decât prevede legea şi a intrat în concediu după ce a făcut mişto de parlamentari, de colegii săi deputaţi, convocând prin SMS o sesiune extraordinară care astăzi nu este convocată în conformitate cu Constituţia României şi cu Regulamentul Camerei”, a spus Ludovic Orban.
Liderul PNL a spus că desfăşurarea sesiunii extraordinare la Camera Deputaţilor în absenţa convocării acesteia de către Biroul Permanent ar fi o încălcare grosolană a Constituţiei şi a Regulamentului.
”O sesiune extraordinară poate fi convocată de preşedinte, de Birourile permanente reunite sau de o treime dintre parlamentari. Nu avem niciuna dintre aceste condiţii regulamentare îndeplinite astăzi, ca atare Ordonanţa de Urgenţă privitoare la prelungirea cu doi ani de zile a acreditării şi evaluării şcolilor doctorale nu poate intra în vigoare, iar dacă va intra în vigoare avem de-a face cu un abuz grosolan şi o încălcare de neacceptat a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor”, a mai spus Orban.
UPDATE Deputaţii USR Cristian Ghinea, secretar al Camerei, şi Cristian Seidler, lider de grup, au spus marţi că li se pare uimitor faptul că PSD a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, dar propriii aleşi nu au venit la serviciu, spunând că, dacă fără bază legală şi constituţională se convoacă sesiunea, ar putea fi ”abuz în serviciu fără prag valoric”.
”Absolut toţi membrii opoziţiei din Biroul permanent au fost astăzi aici, toţi cinci, şi toţi cei trei lideri de grupuri parlamentare ai opoziţiei. Au lipsit reprezentanţii puterii în frunte cu Liviu Dragnea. Ni se pare uimitor, din nou, ca mod de lucru faptul că avem o sesiune extraordinară convocată de PSD, iar reprezentanţii PSD nu au fost aici. Mi se pare o dovadă de seriozitate din partea noastră şi faptul că am vorbit între noi şi nu am putut lăsa o asemenea mizerie să se întâmple şi nu există formal în acest moment sesiune extraordinară”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Cristian Ghinea.
El a promis că deputaţii USR vor sprijini demersul PNL de a sesiza Curtea Constituţională dacă sesiunea extraordinară va fi ţinută deşi nu a putut fi convocată de Biroul Permanent.
”Acesta este deja un conflict de ordin constituţional. Nu poate un singur om, printr-o simplă semnătură să declare sesiune extraordinară deschisă fără Biroul permanent. Biroul permanent a fost cel de astăzi şi nu a avut cvorum pentru că domnul Dragnea, cel care a semnat acea hârtie, nu a fost aici. În primul rând el şi alţi câţiva membri ai PSD. Domnul Dragnea, în primul rând, trebuie să vină la serviciu dacă vrea sesiune extraordinară”, a mai spus Ghinea.
”Dacă fără bază legală şi fără bază constituţională, fără bază regulamentară, se convoacă totuşi plenul, n-ar fi abuz în serviciu fără niciun prag valoric? Ar fi nevoie aici de un prag valoric? Nu, dimpotrivă”, a spus, la rândul său, liderul de grup a deputaţilor USR, Cristian Seidler.
UPDATE La ședință au fost prezenți patru membri ai Biroului permanent din totalul de 13: Florin Iordache și Georgian Pop de la PSD, Andrei Gerea de la ALDE și Seres Denes de la UDMR.
La ora 15.00, urmează să aibă loc ședința de plen a Camerei Deputaților.
Însă liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a anunţat că parlamentarii Partidului Mişcarea Populară nu vor participa nici la plenul de la ora 15.00, pe care l-au catalogat ca fiind „mascaradă numită sesiune extraordinară”.
„Ieri (luni – n.r.) după-amiază am fost convocaţi de către domnul Dragnea pentru o sesiune extraordinară. Constatăm însă un lucru ieşit din comun şi grav, pentru că singurul pesedist care s-a prezentat astăzi la muncă este domnul Iordache, omul bun la toate, şi ceilalţi lideri din conducerea Camerei Deputaţilor, membri PSD, stau bine mersi în vacanţă. În schimb, aici mascarada continuă, motiv pentru care, având în vedere că nu a existat cvorum în cadrul Biroului Permanent, puterea nu a reuşit să îşi asigure acest lucru pentru că pesediştii stau bine mersi în vacanţă, în frunte cu domnul Dragnea, nu vom participa nici de la ora 15.00 la mascarada numită sesiune extraordinară”, a spus Eugen Tomac, potrivit News.ro.
Deputatul PMP Valeriu Steriu a afirmat, la rândul său, că nu este legal să aibă loc plenul Camerei Deputaţilor la ora 15.00, în condiţiile în care şedinţa Biroului Permanent nu a avut cvorum.
„Sunt regulamente inventate ad-hoc, nu sunt deloc legale. Nu este normal, este imoral. Cum ne putem duce în faţa alegătorilor spunând că am venit în mijlocul vacanţei parlamentare 30 de oameni şi am hotărât o lege. Nu pentru asta suntem trimişi, ca să facem legi 30 de oameni şi să le discutăm convocând comisii cu trei oameni”, a spus chestorul Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate în sesiune extraordinară, începând de marţi, pentru a fi introduse pe ordinea de zi OUG-urile adoptate vineri, privind pensiile speciale, indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi salariile poliţiştilor, potrivit News.ro.
Anunţul a fost făcut de preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de coaliţie de luni.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni de la ora 11, urmând ca şedinţa de plen să aibă loc începând cu ora 15. Senatul va avea marţi doar o reuniune a Biroului Permanent, de la ora 14.
Sesiunea extraordinară este necesară pentru ca OUG-urile adoptate vineri de Guvern să poată intra în vigoare, aplicarea lor depinzâd de votarea lor de către Parlament.
Prima încercare de convocare a acestei sesiuni a avut loc săptămâna trecută, însă ea a fost amânată, fără a fi oferite explicaţii.
Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care se plafonează pensiile speciale, care nu mai pot depăşi valoarea salariilor aflate în plată în baza cărora s-a calculat pensia, o OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei, precum şi o OUG prin care au fost mărite salariile poliţiştilor cu 10% şi cu 15% salariile personalului civil din instituţiile de siguranţă naţională.
Lucrările Camerei nu vor fi prezidate de Liviu Dragnea, care i-a delegat atribuţiile sale lui Florin Iordache pe perioada 8-11 august, perioadă în care Parlamentul se va afla în sesiune extraordinară.
”În perioada 8-11 august 2017, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, se arată în decizia publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Decizia lui Dragnea a provocat o reacţie virulentă din partea preşedintelui PMP, Traian Băsescu, acesta acuzându-l pe Liviu Dragnea, pe care-l numeşte ”ţepar de Teleorman”, că a convocat sesiunea extraordinară pentru aprobarea ordonanţelor de urgenţă care ”vor face pulbere programul de guvernare cu care Dragnea a înşelat un popor întreg” şi că, din laşitate, i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor pe durata sesiunii ”lacheului” Florin Iordache.
”Ţeparul de Telorman, Liviu Dragnea, a convocat sesiune extraordinară a Parlamentului pentru mâine, la ora 15. Sesiunea extraordinară va prilejui guvernului Tudose ocazia unor ordonanţe de urgenţă care vor face pulbere tot programul de guvernare cu care Dragnea a înşelat un popor întreg în campanie. Un program pe care incompetentul Vâlcov i l-a servit, iar «păcăliciul» de Teleorman l-a înghiţit fără să înţeleagă aberaţiile din acest program”, a scris, luni, pe Facebook, Traian Băsescu.
Un alt reproş pe care i-l aduce preşedintele PMP lui Dragnea este faptul că nu a avut curajul să prezideze lucrările Camerei în această sesiune extraordinară.
”Pentru ca laşitatea acestui ţepar ordinar, care este Liviu Dragnea, să fie pe deplin ilustrată, ţeparul de Teleorman a convocat sesiune extraordinară şi a intrat în concediu, delegând atribuţiunile vicepreşedintelui (lacheului) Iordache”, a mai scris Băsescu.