Serverul de email al Parlamentului Republicii Moldova a fost, joi, ţinta unui atac cibernetic, fiind compromise informaţii, au anunţat, vineri seara autorităţile. În urma acestui atac, autoritățile din Republica Moldova anunță că au fost demarate acţiuni ”pentru asigurarea integrităţii datelor şi contracarării utilizării abuzive şi manipulatorii a informaţiilor compromise”, notează news.ro.
”La 17 octombrie, serverul de poştă electronică a Parlamentului a fost supus unui atac cibernetic. Cauzele şi consecinţele incidentului cibernetic sunt investigate de instituţiile de stat responsabile. În prezent, se desfăşoară acţiuni pentru a asigura integritatea datelor şi pentru a contracara utilizarea abuzivă şi manipulatorie a informaţiilor compromise”, a informat, printr-un comunicat, serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova.
Atacuri cibernetice asupra reţelelor şi sistemelor informatice ale Parlamentului Republicii Moldova se înregistrează periodic, însă, în ultima perioadă, frecvenţa acestora a crescut considerabil, s-a mai arătat în comunicat.
”Catalogăm orice informaţie care ar putea apărea în spaţiul public potenţial falsă”, au mai precizat, în același comunicat, reprezentanții parlamentului.
Atacul cibernetic a avut loc cu trei zile înaintea alegerilor esențiale pentru viitorul Republicii Moldova. Cetățenii sunt așteptați duminică la urne să-și aleagă viitorul președinte și totodată să răspundă la întrebarea privind modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE).
La prezidențialele de anul acesta din Republica Moldova sunt 11 candidați, inclusiv actualul șef al statului, Maia Sandu. Va fi al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei în care preşedintele se alege în mod direct, prin sufragiu universal. Asta după ce, pentru o perioadă semnificativă, preşedintele a fost ales de Parlament, lucru ce a provocat blocaje politice îndelungate.
Un candidat câștigă prezidențialele din primul tur dacă obține cel puțin 50 la sută plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, va fi organizat turul doi, la care participă primii doi clasați din turul 1. După turul 2, câștigător va fi candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de prezența la vot.
Citește și Coreea de Nord ajută Rusia cu 12.000 de militari în războiul din Ucraina!
Întrebarea referendumului este: ”Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În acest context, Moldova a acuzat Rusia că duce un război hibrid pentru a perturba direcţia prooccidentală dorită de autoritățile moldovene.