Parlamentul s-a reunit joi la prânz, în şedinţă comună online, consacrată solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020.
UPDATE: Parlamentul a aprobat, cu unanimitate de voturi, instituirea stării de urgenţă în România ca urmare a pandemiei de coronavirus
UPDATE: A început votul!
Parlamentarii PSD vor vota joi pentru adoptarea decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis privind starea de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
„PSD înţelege să se comporte în continuare responsabil. E clar că Guvernul este depăşit de această situaţie, nu poate lua în timp real măsuri concrete şi ferme pentru sănătatea românilor şi pentru salvarea economiei, de aceea PSD a propus să pună la dispoziţia Guvernului specialişti în toate domeniile importante, care să ofere expertiză de calitate. Avem nevoie de ordonanţe care să fie clare şi coerente. Nu cred că este momentul să mai împărţim clasa politică între Putere şi Opoziţie. Sper ca Guvernul să ţină cont de aceste propuneri ale noastre. (…) Grupul parlamentar PSD va vota pentru încuviinţarea acestui decret, pentru că înţelegem situaţia în care ne aflăm şi sperăm că observaţiile pe care le-am făcut şi le-am transmis presedintelui şi Guvernului să fie luate în considerare în implementarea acestor măsuri”, a spus Simonis în plenul reunit al Parlamentului.
El a adăugat că se aştepta ca decretul privind instituirea stării de urgenţă să fie însoţit imediat şi de măsuri necesare din partea Guvernului, „astfel încât să nu se inducă panică în populaţie” şi să transmită un mesaj de încredere în economie.
USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă, fiind un „decret necesar”, dar nu suficient pentru a trece peste această criză, a declarat joi preşedintele Uniunii, Dan Barna, în plenul reunit al Parlamentului.
„USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgenţă. E un decret necesar, util, nu este însă suficient pentru a trece peste această criză. Am avut până nu demult o criză politică, suprapusă peste criza de sănătate publică, s-a terminat criza politică, dar acum intrăm între-o criză de sănătate publică care se aşează peste o criză economică pe care o avem în faţă în aceste zile”, a spus Barna.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea sa va vota pentru încuviinţarea decretului preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Potrivit acestuia, România se confruntă cu o situaţie gravă, „probabil cea mai gravă din ultima sută de ani”.
„Suntem într-o situaţie nemaiîntâlnită de la prăbuşirea comunismului”, a afirmat liderul UDMR.
Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România vor vota în favoarea decretului preşedintelui privind instituirea stării de urgenţă, însă a ţinut să precizeze că „este prea puţin şi prea târziu”.
„În numele Pro România, vă spun că vom vota pentru acest decret. Dar, (…) cred că e datoria noastră să spunem nişte lucruri pe care le ştiţi, dar nu le pune nimeni şi anume faptul că e prea puţin şi prea târziu”, a afirmat Ponta, în şedinţa online a Parlamentului.
El a adăugat că se aştepta de la Guvern la mai multe măsuri, menţionând că românii trebuie să se bazeze pe ei.
„Starea de urgenţă s-a declarat luni de parcă în weekend nu este stare de urgenţă”, a susţinut Victor Ponta.
Parlamentarii PMP vor vota „clar” pentru decretul prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă, însă România se poate apăra de această epidemie doar prin „solidarizare, responsabilitate şi disciplină”, a declarat joi, în şedinţa de plen, liderul grupului parlamentar al partidului din Camera Deputaţilor, Marius Paşcan.
Pentru prima dată va fi folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus. În acest sens, miercuri, deputaţii şi senatorii au avut o şedinţă – test, simulând votul online.
STARE de URGENŢĂ: ŞCOLI ÎNCHISE pe 30 de zile. DOCUMENTUL integral semnat de Klaus Iohannis
Preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean, vor fi prezenţi în sala de plen.
Şedinţa Parlamentului va fi transmisă prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă audio. Parlamentarii îşi vor susţine intervenţiile, în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile urmând să fie transmise în direct.
Votul deputaţilor şi senatorilor se va exercita printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Accesul la pagina web respectivă a fost securizat prin user şi parolă, care au fost comunicate fiecărui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: „DA”, „NU”, „AB” (abţinere) şi „NU VOTEZ”. În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv. Rezultatul votului va fi afişat imediat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care este urmărit streaming-ul.
Deputaţii şi senatorii urmează să voteze în acest mod solicitarea preşedintelui României cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României. Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile.
Parlamentarii din comisiile de specialitate au făcut mai multe propuneri şi observaţii care au fost transmise Guvernului şi şefului statului.
Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului este pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României.
„În temeiul prevederilor art. 93 alin. (1) din Constituţia României, republicată, observând prevederile art. 13 pct 16, art. 73 şi art. 74 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 03.03.1992, republicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 din 5 februarie 2018, cu completările ulterioare, ţinând cont de prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic – Se încuviinţează starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca măsură excepţională adoptată de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020″, prevede proiectul de hotărâre.