Rezoluția inițială a trecut cu 338 de voturi, ceea ce indică faptul că unii parlamentari ai formațiunii de guvernământ, AKP, și ai MHP, partid de opoziție care susține însă reforma constituțională, nu au votat pentru. Cele două partide au împreună 355 din cele 550 de mandate parlamentare.
Proiectul prevede transferul puterii executive a premierului către președinte și ar putea să îi permită lui Erdogan, ales șef al statului în 2014 după trei mandate la conducerea guvernului, să rămână la putere până în 2029. Instaurarea unui sistem prezidențial ar fi o premieră pentru Turcia, ce are o Constituție datând de la lovitura de stat militară din 1980.
Noua lege mai prevede trecerea de la 550 la 600 a numărului de deputați aleși în parlament și scăderea de la 25 la 18 ani a vârstei de la care cineva poate fi ales.În dezbaterea desfășurată luni în legislativul de la Ankara, premierul Binali Yildirim a afirmat că reforma constituțională va soluționa problema existenței a două autorități executive.
”Trebuie să existe o singură autoritate la nivel executiv. Doi comandanți scufundă nava, trebuie să existe unul singur”, a spus Yildirim.
Dezbaterea pe articole a proiectului de reformă urmează să înceapă marți, iar AKP intenționează să încheie întregul proces legislativ pe acest subiect până la 24 ianuarie. Ulterior, în termen de 60 de zile de la votul din parlament va trebui să fie organizat un referendum, care va avea loc probabil la finalul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.