Parlamentul unicameral de la Kiev a adoptat legea privind folosirea limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a adoptat joi, în a doua lectură şi ultima, o lege despre funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat, care întăreşte utilizarea limbii ucrainene, riscând să producă convulsii în rândul populaţiei rusofone din ţară într-un moment în care noul preşedinte ales Volodmir Zelenski a spus că vrea să-i întindă mâna, informează AFP şi Rbc.ua.
Filip Stan
25 apr. 2019, 14:01
Parlamentul unicameral de la Kiev a adoptat legea privind folosirea limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina

În total 278 de deputaţi, dintr-un minim necesar de 226, au votat pentru acest text care lărgeşte cotele de utilizare a limbii ucrainene în media audiovizuale şi face utilizarea sa mai strictă în cadru oficial.

Documentul stipulează supremaţia limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionari până la preşedinte, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi.Acest text nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios, potrivit Agerpres.

‘Legea noastră nu umileşte deloc nicio minoritate naţională. Vom face ca toţi cetăţenii să se simtă acasă. Am luat în considerare majoritatea amendamentelor deputaţilor. Am amânat cu trei ani introducerea răspunderii penale pentru încălcarea legii. În acest timp, în toate regiunile vor fi create centre unde se va studia limba ucraineană’, a declarat preşedintele comisiei de profil, Nikolai Kniajiţki, citat de Rbc.ua.

Preşedintele la final de mandat, Petro Poroşenko, care îşi exprimase dorinţa să promulge această lege înainte de a preda ştafeta noului preşedinte ales, Volodimir Zelenski, a catalogat drept istorică adoptarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat, potrivit agenţiei de presă Unian, potrivit Agerpres.

‘Adoptarea legii privind asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat este cu adevărat o decizie istorică, alături de refacerea armatei noastre şi de primirea autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Ucraineană’, scrie Poroşenko în pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Poroşenko, limba ucraineană este ‘un simbol al poporului nostru, al statului nostru şi al naţiunii noastre’. ‘Le mulţumesc tuturor celor care au participat la elaborarea şi pregătirea legii lingvistice, deputaţilor poporului pentru voturile lor şi tuturor ucrainenilor pentru sprijinul lor. Acesta este un alt pas important pe calea independenţei noastre mentale’, a subliniat preşedintele în exerciţiu, informează Agerpres.

Acest document, care face de doi ani obiectul unor dezbateri în parlament, a fost adoptat la numai câteva zile după alegerea duminică la preşedinţia ţării a actorului de comedie Volodimir Zelenski.

Ascensiunea la putere a acestui novice în politică, care se exprimă adeseori în limba rusă, este considerată de unii ca o ameninţare la ucrainizarea acestei foste republici sovietice lansată sub preşedintele la final de mandat, Petro Poroşenko. Cel puţin 1.000 de ucraineni au manifestat joi în faţa parlamentului în sprijinul adoptării noii legi.

Ucraina, odată parte a imperiului rus, apoi a URSS, a suferit decenii de restricţii sau chiar de interzicere completă a utilizării publice a limbii ucrainene, potrivit Agerpres.

Dacă utilizarea limbii ucrainene a progresat treptat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 şi mai ales după criza cu Rusia care a început în 2014, această ţară de aproape 45 milioane de locuitori situată la porţile Uniunii Europene are în continuare o comunitate importantă de rusofoni concentrată în principal în estul şi sudul ţării.

Potrivit unui sondaj realizat în 2017 de către Institutul internaţional de sociologie din Kiev, 68% fin populaţie consideră ucraineana ca fiind limba maternă, faţă de 14% care consideră limba rusă şi 17% care consideră ambele limbi în mod egal. Mai multe de jumătate dintre locuitori (56%) au declarat că vorbesc acasă mai degrabă în limba ucraineană, 23% mai degrabă în limba rusă şi 21% în ambele limbi, potrivit aceluiaşi studiu.

Protecţia drepturilor rusofonilor a fost unul din motivele publice declarate de către Rusia pentru anexarea în urmă cu cinci ani a peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, un conflict armat soldat cu aproape 13.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei de presă Bukpress, autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minorităţile naţionale şi anume următorul aliniat: ‘Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităţilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale’. Acest articol de mare importanţă pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectului de lege fiind unul inutil şi speculativ, subliniază agenţia de presă a etnicilor români din Cernăuţi.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul din România care a dispărut de pe fața pământului. A fost un loc prosper, preferat de negustori, dar din el a mai rămas doar temelia unei biserici
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Catastrofă ecologică. A afectat România și două țări vecine
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Black Hawk avertizat înainte de coliziunea tragică cu un avion de linie
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte