Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici

Un studiu asupra a 193 de milioane de parole a arătat că doar două din 10 sunt sigure în fața atacurilor cibernetice. Aproape 50% dintre acestea pot fi sparte în mai puțin de 60 de secunde.
Alina Costache
28 oct. 2024, 13:44
Parole pe care hackerii le sparg în mai puțin de un minut. Cum să te protejezi de atacatorii cibernetici
Care sunt cele mai nesigure parole de pe internet

În urma unei cerceătri făcute de experții de la Kaspersky, 45% (87 de milioane) dintre cele 193 de milioane de parole analiate au putut fi ghicite de escrocii cibernetici într-un minut. Numai 23% (44 de milioane) au pututu au fost suficient de rezistente, pentru că spargerea lor ar dura mai mult de un an. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai des utilizate combinații de caractere pentru crearea parolelor, potrivit economica.net.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

Telemetria Kaspersky indică peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole în 2023. Cifrele arată importanța securitiății digitale și a politicilor de împrospătare a parolelor.

În luna iunie a acestui an, Kaspersky a analizat 193 de milioane de parole într-un studiu nou. Toate parolele au fost găsite în domeniul public pe diverse resurse darknet. Rezultatele arată că majoritatea parolelor examinate nu au fost suficient de puternice și ar putea fi ușor compromise prin utlizarea unir algorimtmi de smart guessing.

Iată care sunt rezultatele descoperite în urma studiului:

  • 45% (87M) dintre parole în mai puțin de 1 minut.
  • 14% (27M) – de la 1 min la 1 oră.
  • 8% (15M) – de la 1 oră la 1 zi.
  • 6% (12M) – de la 1 zi la 1 lună.
  • 4% (8M) – de la 1 lună la 1 an.

Experții au descoperit că doar 23% dintre parolele analizate sunt rezistente. Mai mult, majoritatea parolelor examinate (57%) conțin un cuvânt din dicționar, ceea ce le reduce semnificativ rezistența.

Citește și: Telefoanele mobile, noi ținte pentru hackeri. Cum te pot lăsa ușor fără bani în conturi

Printre cele mai populare secvențe de vocabular, se pot distinge mai multe grupuri:

  • Nume: „ahmed”, „nguyen”, „kumar”, „kevin”, „daniel”.
  • Cuvinte populare: „forever”, „love”, „google”, „hacker”, „gamer”.
  • Parole standard: „password”, „qwerty12345″, „admin”, „12345″, „team”.

Potrivit studiului, doar 19% din toate parolelel conțin semne ale unei combinații puternice –  un cuvânt, litere mici și mari, numere și simboluri. Cu toate astea, analiza arată că 39% dintre astfel de parole ar putea fi și ele ghicite, folosind algoritmi inteligenți, în mai puțin de o oră.

Atacatorii cibernetici nu au nevoie de cunoștințe aprofundate sau de echipamente scumpe pentru a sparge parolele. Un procesor puternic de laptop va putea găsi combinația corectă pentru o parolă de 8 litere minuscule sau de 8 cifre folosind brute force, în doar 7 minute. În plus, plăcile video moderne vor face față aceleiași sarcini în 17 secunde. În plus, algoritmii inteligenți pentru ghicirea parolelor iau în considerare înlocuirea caracterelor („e” cu „3”, „1” cu „!” sau „a” cu „@”) și secvențele populare („qwerty”, „12345”, „asdfg”).

Cum te protejezi de atacatorii cibernetici

Experții le recomandă celor care vor să își protejeze parolele următoarele sfaturi simple:

  • Este aproape imposibil să memorați parole lungi și unice pentru toate serviciile pe care le folosiți, dar cu un manager de parole, aveți de memorat doar o singură parolă principală.
  • Utilizați o parolă diferită pentru fiecare serviciu. În acest fel, chiar dacă unul dintre conturile dumneavoastră este furat, celelalte conturi nu vor ajunge în mâini greșite.
  • Frazele de acces ar putea fi mai sigure atunci când sunt folosite cuvinte neașteptate. Chiar dacă folosiți cuvinte obișnuite, le puteți aranja într-o ordine neobișnuită și vă puteți asigura că nu au nicio legătură. Există și servicii online, care vă vor ajuta să verificați dacă o parolă este suficient de puternică.
  • Este mai bine să nu folosiți parole care pot fi ghicite cu ușurință din informațiile dumneavoastră personale, cum ar fi zilele de naștere, numele membrilor familiei, animalele de companie sau propriul nume. Acestea sunt adesea primele presupuneri pe care le va încerca un atacator.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA). Deși nu are legătură directă cu puterea parolei, activarea 2FA adaugă un nivel suplimentar de securitate. Chiar dacă cineva vă descoperă parola, ar avea totuși nevoie de o a doua formă de verificare pentru a vă accesa contul. Managerii moderni de parole stochează cheile 2FA și le securizează cu cei mai noi algoritmi de criptare.
  • Utilizarea unei soluții de securitate fiabile vă va îmbunătăți protecția. Monitorizează internetul și Dark Web și avertizează dacă parolele trebuie schimbate.

DailyBusiness
Din 2025, impozitul pe pensii dispare complet!
Spynews
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce variantă este mai bună și cum se mănâncă
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Veste de ultimă oră de la Vocea României! Ce se întâmplă cu echipa lui Smiley. A plecat din show-ul de la PRO TV
Capital.ro
ADIO, maestre! Am mai pierdut un mare ACTOR. Românii îi dau ultimele aplauze
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Banca Transilvania lansează credite unice! Sprijin financiar revoluționar pentru clienții cu probleme de sănătate!
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Cine pregătește micul dejun în cuplul Dinu Maxer - Magdalena Chihaia. Ce surprize îi face artistul logodnicei lui
Spynews
Fosta lui Alex Bodi, Justyna Gradek, s-a despărțit de Cristian Costin de la Insula Iubirii! Relația s-a terminat după doar câteva săptămâni
Evz.ro
Povestea casei ascunse de bolțile de castani. Se vinde azi cu peste un milion de euro
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Anumiți pensionari vor primi 320 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia de această sumă
Cancan.ro
Iancu, derapaj uluitor despre Daniela Iliescu. Culiță a intervenit instant: 'Stai parcat'
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Doliu în politica din România! Toată lumea îl plânge. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
O tânără regretă mutarea din București la Cluj-Napoca
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mori cu zile în spitalele din România: Pacient operat greșit și infectat cu bacterii nosocomiale la Spitalul Județean Slatina