Programul de susţinere a internaţionalizării afacerilor IMM-urilor este transpus în legislaţie prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2017, transformată în Legea 83/2017 şi recent aprobata HG cu normele de aplicare.
Pentru perioada 2017-2020, accesul pe piaţa externă a IMM-urilor va fi susţinut de la bugetul de stat cu suma de 71 milioane de lei, din care 5 milioane de lei pentru perioada rămasă din acest an. Alocaţia financiară nerambursabilă va fi în cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, cu o cotă de contribuţie a beneficiarului de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile, prevăd documentele adoptate.
Prin programul de susţinere a internaţionalizării afacerilor vor fi sprijinite cu fonduri de la bugetul de stat: participarea individuală la târguri şi expoziţii internaţionale, dar şi la misiuni economice organizate în străinătate; crearea identităţii vizuale a unui IMM (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site/a unei aplicaţii pentru mobil; participarea angajaţilor la cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe; realizarea de analize şi studii de piaţă etc.
„Toate programele destinate IMM sunt gândite ca un mecanism de susţinere a unui ecosistem favorabil dezvoltării startup-urilor, însă pentru a rezista pe piaţă şi a se dezvolta, orice start-up trebuie să aibă o viziune globală. Nu ne mai putem raporta doar la pieţele locale sau regionale”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, în deschiderea conferinţei de prezentare a programelor. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Programul va fi publicat marţi, 25 iulie, în Monitorul Oficial, iar înregistrarea aplicaţiilor firmelor interesate va începe la data de 31 iulie 2017, ora 10.00.