Particula „Superman”, extrem de rară, surprinsă de cercetători în timpul transformării

O echipă de fizicieni a surprins o particulă extrem de rară, supranumită particula Superman, în cursul unei reapariţii, în cadrul unui experiment subteran, conform LiveScience.com.
Romania TV
29 mart. 2013, 14:53
Particula

Pentru doar a treia oară, fizicienii au detectat particule elementare denumite neutrini în timp ce se transformau din muoni în particule tau, pe parcursul unei călătorii de câteva sute de kilometri, între două laboratoare.

‘Acest lucru demonstrează că neutrinii muoni reprezintă un fel de particulă Superman: Aceştia se refugiază într-o cabină telefonică, undeva pe parcurs, şi se transformă în altceva’, a comentat Pauline Gagnon, fizician la Universitatea Indiana, care nu a participat însă la acest experiment.

Noua descoperire oferă fundament teoriei că neutrinii pot oscila de la un tip la altul, motiv probabil pentru care fizicienii nu pot detecta decât un număr foarte mic de neutrini proveniţi din Soare, comparativ cu volumul de neutrini emis de stea.

Reacţiile nucleare care alimentează cu energie Soarele produc şi un număr masiv de neutrini solari – particule fără sarcină electrică propulsate în toate direcţiile şi care au proprietatea de a trece neobservate (fără a interacţiona) prin materia ordinară, conform fizicianului Antonio Ereditato de la Universitatea din Berna (Elveţia), membru al echipei care a realizat acest experiment denumit OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus).

„Fiecare centimetru pătrat din corpul nostru este străbătut în fiecare secundă de 60 de miliarde de neutrini solari”, a declarat Ereditato pentru LiveScience. Dar, în cadrul experimentelor desfăşurate în ultimii 20 de ani, oamenii de ştiinţă au reuşit să detecteze mult mai puţin neutrini proveniţi de la Soare decât era de aşteptat.

Explicaţia pentru raritatea observaţiilor acestor neutrini a fost propusă încă din 1957 de fizicianul italian Bruno Pontecorvo care susţinea că neutrinii oscilează între trei tipuri de particule: electroni, muoni şi particule-tau. Prin urmare, neutrinii par să fi dispărut pentru că încercăm să-i observăm într-o anumită stare în timp ce ei au trecut deja în alta.

Oamenii de ştiinţă au surprins numeroşi neutrini în momentul dispariţiei, dar observarea lor în momentul reapariţiei este mult mai rară – din 2010 au mai fost observaţi doar doi neutrini tau în momentul reapariţiei.

Pentru a observa aceste evenimente, fizicienii care participă la proiectul OPERA au trimis o undă de muoni de la laboratorul de fizică CERN din Elveţia, pe o distanţă de 730 de kilometri prin crusta terestră, până la Laboratorul Gran Sasso, săpat sub un munte în Italia. În timpul acestei călătorii, o mică parte dintre neutrini şi-au schimbat tipul în mod natural, iar când au ajuns la laboratorul italian o şi mai mică parte dintre ei au fost detectaţi de o ‘cameră’ de 4.000 de tone în timp ce se transformau într-o particulă similară şi apoi se descompuneau după o scurtă distanţă. Aceste evenimente produc o mică sclipire de lumină ce este înregistrată de una dintre cele 9 milioane de plăci fotografice pregătite, conform lui Pauline Gagnon.

Având în vedere faptul că neutrinii nu au sarcină electrică, ei interacţionează cu materia ordinară doar prin intermediul forţei nucleare slabe, ceea ce nu se întâmplă foarte des, conform lui Gagnon.

Neutrinii tau se transformă în particule tau care se deplasează în această stare doar pe distanţa de câţiva milimetri, descompunându-se apoi în hadroni, şi devenind astfel mai greu de detectat.

‘Neutrinii au o masă, dar măsurarea acestei mase este extrem de greu de făcut pentru că este extrem de mică’, mai adaugă ea. Însă, ţinând cont de faptul că masa neutrinilor determină cât de repede oscilează, dar şi frecvenţa cu care ar trebui detectaţi, observarea mai multor neutrini tau îi poate ajuta pe fizicieni să le măsoare masa.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african