Particularităţile valului 5 provocat de Omicron. Managerul Spitalului Universitar din Capitală spune că în scurt timp vom ajunge din nou la peste 10.000 de infectări pe zi. Cătălin Cîrstoiu recomandă românilor să poarte corect masca de protecţie, să se spele pe mâini şi să respecte regulile de distanţare.
Numărul cazurilor de coronavirus a început să crească, din nou, după sărbători. Marţi, 4 ianuarie, autorităţile au raportat aproape 4.000 de cazuri.
„Este îngrijorător ce se întâmplă, este exact ce spunea personalul medical dinainte de Crăciun. Crește numărul de pacienți cu Omicron. Nu știe nimeni unde va ajunge acest număr, dar vom ajunge la peste 10.000 în scurt timp.
Toți trebuie să conștientizăm riscurile, masca să fie purtată corect, să spălăm mâinile, să păstrăm distanța, acestea sunt armele fie că suntem vaccinați, fie că nu”, a declarat medicul Cătălin Cîrstoiu, potrivit Digi24.
Acesta a precizat că nu se ştie cum va evolua boala în cazul persoanelor nevaccinate care se infectează cu noua tulpină a coronavirusului.
„În vestul Europei, rată de vaccinare cu trei doze e 80%, la noi numărul celor vaccinați cu trei doze e sub 50%.
Toate studiile arată o contagiozitate crescută a noii variante, rată de multiplicare a acestei tulpini e mult mai mare. Mă aștept la o contagiozitate mai mare, după cum arată studiile. Dacă este o contagiozitate crescută, asta afectează și oamenii vaccinați sau nu.
Trebuie să fim extrem de prudenți. Valul asta va avea particularitatea că va duce la o prezentare masivă la camerele de gardă, unde sunt deja pacienți și cu alte patologii, mulți vor necesită tratament ambulatoriu.
Să nu credem că va fi un val lipsit de particularități. Vor fi forme medii spre agresive la un număr mai mare de persoane.
Trebuie să ne accelerăm eforturile de testare, să identificăm persoanele care sunt pozitive, că să le scoatem din focare. Să promovăm măsurile de protecție individuală și vaccinarea.
Cred că atitudinea corectă când pornești la lupta cu dușmanul, care acum e cunoscut, e să iei în calcul acel scenariu care să fie cel mai greu. Nu vei fi câștigător într-o lupta în care pornești senin, riscurile sunt enorme și trebuie să pornim că și când s-ar întâmpla cel mai agresiv scenariu. Dacă el nu se întâmplă, efectele vor fi maxime, dar dacă vom porni relaxați nu vom avea rezultate, fapt dovedit în valurile precedente.
Spitalele vor fi la fel de aglomerate ca în valul 4, dar acum aglomerația va fi și mai mare în UPU. Imaginați-vă că de la 100 de prezentări zilnice se ajunge la 400 într-o cameră de gardă”, a mai explicat Cătălin Cîrstoiu.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți, 4 ianuarie 2022, 3.900 de noi infectări cu coronavirus în România, o creștere semnificativă față de ultimele zile, în care pragul de 2.000 de infectări nu fusese depășit.