Partidele nou constituite vor avea dificultăţi în a se infiltra în Parlament prin intermediul racolărilor. Chiar dacă noile formaţiuni vor convinge parlamentari să li se alăture, aceşti parlamentari nu vor putea să se reunească în grupuri parlamentare, cu avantajele care decurg din posibilitatea de a activa într-un asemenea grup.
Amendamentul susţinut de către USL are ca scop introducerea în mod explicit a acestei interdicţii în Constituţie, după ce în legislatura trecută UNPR a beneficiat de o interpretare a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi de o decizie a Curţii Constituţională astfel încât a putut să aibă grup parlamentar, deşi membrii acestui grup nu au candidat în alegeri sub sigla USL, ci cu sub cele ale partidelor pe care le-au părăsit.
Dacă va rămâne în forma finală a Constituţiei, prevederea va funcţina ca un mijloc de descurajare a traseismului politic, dar numai pentru outsiderii spectrului politic, în timp ce partidele vechi nu vor avea dificultăţi în recurge în continuare la racolări.
Printre noile partide ce ar putea avea dificultăţi în a convinge parlamentari să li se alăture, din cauza imposibilităţii de a forma grupuri parlamentari, ar putea fi partidul ce se constituie pornind de la fundaţia Mişcarea Populară. Alte potenţiale victime ale prevederii ar putea fi liberalii din jurul lui Andrei Chiliman, în eventualitatea în care acesta va decide să transforme Iniţiativa România Liberală într-un partid politic.