Potrivit publicaţiei menţionate, fotografia cu Nigel Farage a fost prezentată de Ziua de comemorare a Holocaustului.
Mai precis, mai multe şcoli britanice au prezentat detalii despre escadroanele morţii naziste, ghetourile evreieşti şi vânarea a milioane de romi.
Întrebând copiii cum a fost posibil Holocaustul, profesorii de la Chellaston Academy din Derby au prezentat imagini cu cuvintele Rău, Sângeros, Monştri şi Ucigaşi şi s-au referit la Melita Maschmann, o memorialistă germană ale cărei lucrări povestesc perioada trăită ca membru activ al organizaţiei de tineret a partidului lui Hitler şi ca propagandistă a regimului.
Următoarea imagine a fost însă cea care a provocat protestele UKIP. Intitulată „Nu se poate ca Marea Britanie modernă să repete greşelile Melitei … corect?”, imaginea prezintă o fotografie a lui Nigel Farage, alături de textul: „Nu aş vrea să fiu vecin cu un român!” şi „Învinovăţeşte est-europenii pentru traficul dificil”.
Partidul a fost alertat după ce un elev le-a spus părinţilor. „Ni s-a arătat o imagine cu o societate multiculturală şi ni s-a spus cât de grozav este că elevii au rădăcini atât de diverse. Dar profesorul a spus că nu toată lumea este de acord cu acest lucru şi apoi a prezentat o imagine cu sigla UKIP şi fotografia lui Nigel Farage”, a declarat elevul.
Practic, prezentarea ar fi arătat că Nigel Farage ar avea un comportament asemănător cu cel al naziştilor.
Farage a confirmat că va reclama şcoala la Departamentul Educaţiei pentru încălcarea clauzei stricte privind „îndoctrinarea politică” prevăzută în legea educaţiei din 1996.
Directorul şcolii, Ray Ruszczynski, a negat că Farage a fost comparat cu Hitler şi a criticat UKIP pentru că exagerează.